Grčka će do kraja 2014. otpustiti 15.000 državnih službenika

"Ne radi se o tome da će se otpuštanjem uštedjeti 300 miliona eura, već će se nekvalifikovani i neproduktivni radnici zamijeniti mlađim kolegama"
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Rojters
Grčka, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.05.2013. 09:23h

Nakon duže prepirke grških političkih partija, konačna odluka je donešena: Do kraja 2014. u toj državi biće otpušteno 15.000 državnih službenika, piše Dojče Vele.

DV navodi da će takva odluka sigurno obradovati i tzv. Trojku koju čine Evropska centralna banka, MMF i Evropska komisija. Naime, zvanični Brisel već duže Grčkoj savjetuje smanjenje državnog aparata. Otpuštanje 15.000 ljudi do kraja 2014. je preduslov za novih 8,8 milijardi eura do sredine maja.

Sa druge strane zabrinjava najava ministra unutrašnjih poslova koji kaže da neće biti samo otpušteno 15.000 ljudi, već da je planirano i da se otvori isto toliko novih radnih mjesta.

"Otpuštanje službenika nije mjera štednje, već je riječ o prvom koraku u reformi državne administracije. Dakle, ne radi se o tome da će se otpuštanjem uštedjeti 300 miliona eura, već će se nekvalifikovani i neproduktivni radnici zamijeniti mlađim kolegama. I problem nije u broju državnih službenika, već to što posao nisu dobili zbog svoje stručnosti već raznim rodbinskim i stranačkim vezama", rekao je politički analitičar i bivši portparol vlade Dimitris Ciodras.

I ostali u Grčkoj se boje da je i ova odluka samo stvar stranačkih igara i iskazivanja političke moći.

Bonus video: