TROJE SE SPASiLO

Moskva: 38 žrtava požara u psihijatrijskoj bolnici

Psihijatri kažu da ovo nije bio prvi i vjerovatno neće biti ni posljednji požar ovog tipa
78 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 17:51h

Trideset osam osoba je poginulo, većina njih u krevetima, u požaru koji je izbio u jednoj psihijatrijskoj bolnici u blizini Moskve, nametnuvši pitanja o tretmanu mentalno oboljelih osoba u Rusiji.

Požar koji je buknuo oko 2 sata poslije ponoći i raširio se kroz bolnicu – grupu koliba od cigle i drveta od kojih su neke imale rešetke na prozorima. Do jutra je od njih ostalo samo nekoliko zidova, a prekrivena tijela stradalih ležala su pored u travi, naveo je Rojters.

Samo tri osobe uspjele su da se izbave iz vatre u mjestu Ramenskoje, 120 kilometara sjeverno od Moskve, što je podstaklo spekulacije da su pacijenti bili pod teškim sedativima ili vezani. Preživjeli su samo medicinska sestra i dva pacijenta, koje je ona uspjela da evakuiše.

Irina Gumenaja, pomoćnica šefa glavnog istražiteljskog odsjeka moskovskog regiona odbacila je navode o vezivanju kao „gluposti“, ali je obećala da će se testiranjm krvi provjeriti da li je bio prisutan visok nivo sedativa. Ona je dodala da smatra da bi najvjerovatniji razlog požara mogao biti kratak spoj ili ako je neko od pacijenata pušio.

Ministarka zdravlja Veronika Skvorcova kazala je da niko od štićenika nije bio vezan niti podvrgnut „bilo kojoj sličnoj mjeri koja bi ga onemogućila da brzo reaguje“, prenijela je državna novinska agencija RIA.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na istragu ove „tragedije“ koja je posljednja u nizu katastrofa u državnim ustanovama često opterećenim finansijskim problemima. Statistika pokazuje da je bezbjednoist u Rusiji na lošem nivou, uključujući visoku stopu smrtnosti na putevima, željeznici i u avio sobraćaju, kao i na radnim mjestima.

Psihijatri kažu da ovo nije bio prvi i vjerovatno neće biti ni posljednji požar ovog tipa.

„Ovo se desilo jer su psihijatrijske bolnice smještene u trošnim zgradama – za trećinu tih građevina je od 2000. označeno da ne odgovaraju zdravstvenim standardima“, kazao je Rojtersu Jurij Savenko, predsjednik Nezavisnog udruženja psihijatara Rusije.

Osim toga, osoblje nižeg i srednjeg ranga ima bijedne plate i „zbog toga je to osoblje spavalo“, kazao je.

Zakonski standardi u Rusiji koji se odnose na tretman pacijenata sa psihijstrijskim problemima „su u potpunosti zadovoljavajući i odgovaraju evropskim standardima, ali je njihovo sprovođenje slabo“, kazao je pravnik Dmitrij Agranovski.

Putinovi krtitičari krive državu zbog zanemarivanja najugroženijih stanovnika.

„Ovo su užasne vijesti... pacijenti koji su izgorjeli bili su tamo jer su primorani da se liječe“, kazao je Dmitrij Olšanski, bivši urednik internet časopisa „Rašn lajf“ (Russian life). „Čitam vijest i pitam se – na šta nas ovo podsjeća? I onda se sjetim – na našu domovinu, ludnicu. Poplava, požar, rešetke na prozorima... a sa tim ne možemo da izađemo na kraj“, napisao je na Fejsbuk profilu.

Zvaničnici su saopštili da je vatra brzo zahvatila zgrade i da vatrogasci nisu imali šanse da spasu više ljudi. Mještani se sa ovim ne slažu i tvrde da je vatrogasnoj službi trebalo više od sata da dođe na lice mjesta.

U Rusiji (gdje je stopa smrtnosti od požara mnogo viša nego u zemljama Zapada) je 2011. u požarima stradalo više od 12.000 osoba, dok je u prvih 9 mjeseci 2012. poginulo 7.700 ljudi.

Galerija