Grčka: Čuvari plantaže pucali na radnike

Naoružani čuvari jedne grčke plantaže jagoda na Peloponezu pucali su iz lovačkog oružja na grupu nezadovoljnih radnika iz Bangladeša i ranili njih 35
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 10:14h

Grčki mediji danas pišu da se napad dogodio juče popodne kada su strani radnici protestovali zahtijevajući isplatu plata koje im grčki vlasnik plantaže duguje već više od šest mjeseci.

Kada su radnici prišli upravnoj zgradi plantaže, čuvari su ih sačekali u zasjedi i zapucali s tri strane. Ranjenici su se previjali na zemlji, a one koji su bježali, čuvari su jurili po poljima jagoda i pucali u njih.

Dok je policija stigla, trojica naoružanih čuvara su pobjegli. Ranjenici su u bolnici, petorica s teškim ranama.

Polugodišnji dug vlasnika plantaže koji je prošle noći uhapšen, iznosi 750-1.000 eura po radniku, odnosno ukupno između 150.000 i 200.000 eura za oko 200 angažovanih ljudi.

Već stižu pozivi na bojkot kupovine jagoda koje stižu iz Grčke

Nea Manolada, na sjeverozapadu Peloponeza, naziva se i "grčkim carstvom jagoda" zbog velike proizvodnje tog voća. Izvozi se po povoljnim cijenama zbog, kako kažu grčki mediji, "ropskog rada stranih radnika" što lokalne vlasti tolerišu, te u posljednjih više od pet godina nije završen ni jedan od 155 sudskih postupaka protiv vlasnika plantaža, piše atinski list "Elefterotipija". Ne samo što rade ilegalno, danonoćno, loše plaćeni i uz oružanu prinudu, veš im gazde od plate odbijaju "stanarinu" za grupni smještaj u barakama kraj plastenika s jagodama.

Oružani napad na radnike osudila je grčka opoziciona ljevica, ali i socijalisticcki PASOK i DIMAR koji učestvuju u vladajućoj koaliciji s desnicom na čelu, i zatražili "suprotstavljanje rasizmu".

Galerija

Bonus video: