Sukob imigranata i policije u Grčkoj

Pripadnici grčke policije sukobili su se sa ilegalnim imigrantima, koji su u nekadašnjoj vojnoj bazi u Korintu čekali deportaciju. Uhapšeno 47 Avganistanaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 16:28h

Policija je u grčkom gradu Korintu uhapsila 47 Avganistanaca, poslije sukoba sa ilegalnim imigrantima koji se nalaze u pritvoru u bivšoj vojnoj bazi.

Imigranti su policiju gađali kamenjem a podmetnuli su i nekoliko požara u zgradama vojne baze na sjeveroistočnom dijelu poluostrva Pelopenez. Policija je bacila suzavac i pohapsila nasilnike, prenijela je agencija AP.

Grupe za zaštitu prava imigranata potvrdile su da je bilo sukoba koji su počeli kada je policija tukla imigranta koji je odbio da uzme hranu, u znak protesta zbog produženja pritvora.

Više od 5.000 ilegalnih imigranata nalazi se u sličnim kompleksima širom Grčke. Stotine njih odbijaju da uzmu hranu kao odgovor na produženje pritvora, prije deportacije, koji, po grčkom zakonu, može da traje maksimalno 18 mjeseci.

Veliki talas ilegalne imigracije u posljednjih nekoliko godina u Grčkoj poklapa se sa porastom kriminala. To je doprinijelo ogromnoj popularnosti, ekstremno desničarskih partija koje su nekada bile marginalne a zbog svojih ksenofobičnih programa i otvorene mržnje prema svima koji nisu Grci prošle godine su ušle i u grčki parlament.

Stranka Zlatna zora čiji se pristalice dovode u vezu sa, nekoliko napada na imigrante, u Grčkoj je treća po popularnosti i ima podršku oko 10 odsto birača.

Galerija

Bonus video: