Šojble za veću akciju EU protiv utaje poreza

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble pozdravio medijsko istraživanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2013. 09:15h

Njemački ministar finansija pohvalio je medijsko istraživanje koje je otkrilo tajno ofšor bankarstvo, rekavši da želi više zajedničke akcije Evropske unije protiv utaje poreza.

„Drago mi je je zbog izvještaja, koji će povećati pritisak,“ rekao je Volfgang Šojble. Međutim, dodao je da je pokretanje globalne akcije protiv utaje poreza „beskrajno naporan“ posao, prenio je BBC.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) koordinirao je istraživanje tajnih dokumenata iz više od 120 hiljada ofšor firmi. Otkrivena su imena 130 hiljada osoba, među kojima je veliki broj političara i izvršnih direktora, koji novac drže u poreskim oazama. Anonimni izvor je omogućio curenje dva i po miliona fajlova.

Jedini Njemac koji je do sada imenovan je Ginter Saks, pokojni fotograf, plejboj i kolekcionar umjetničkih djela, koji je kratko bio u braku sa Brižit Bardo 1960-ih. „Zidojče cajtung“ je najavio da će otkriti još imena narednih dana.

Novi podaci - „Ofšor liks“, koje objavljuju mediji iz 46 država, pokrivaju period od 30 godina ofšor bankarskih aktivnosti, uključujući više od 170 zemalja i teritorija.

"Izvještaji će povećati pritisak": Šojble

Šojble je za njemački radio Dojčlandfunk rekao da postoje „nevjerovatno složene šeme“ za izbjegavanje plaćanja poreza. „Drugo je pitanje jesu li sve nezakonite“, rekao je i dodao da veći dio aktivnosti pripada „sivoj zoni“.

Obećao je da će Njemačka tražiti da EU unaprijedi razmjenu informacija o utaji poreza. „Nadam se će sada oslabiti otpor tome,“ kazao je Šojble.

Istrage komplikovane

Jedan od Šojbleovih kolega iz vlade, Štefen Kampeter, rekao je da bi Njemačka trebalo da koordinira akciju protiv utajivača poreza na saveznom nivou, predlažući da se osnuje nova agencija, poput američkog FBI. Trenutno se time bave njemačke regionalne vlasti.

U bankarskoj krizi na Kipru, Njemačka je bila jedan od najoštrijih kritičara ofšor modela koji to ostrvo primjenjuje.

U bankarskoj krizi na Kipru, Njemačka je bila jedan od najoštrijih kritičara ofšor modela koji to ostrvo primjenjuje

Otkrića iz „Ofšor liksa“ bi mogla izazvati ogroman broj sudskih procesa. U Njemačkoj, kako navodi „Špigl“, utajivačima poreza prijeti do deset godina zatvora, a onaj ko sakrije sredstva u iznosu većem od milion eura nema pravo na uslovnu kaznu.

List prenosi mišljenja pravnih eksperata da bi takve istrage mogle biti komplikovane jer bi vjerovatno uključivale međunarodno poresko pravo.

Istraživanja ICIJ-a je dovelo u neprijatnu situaciju francuskog predsjednika Fransoa Olanda, jer je pokazalo da je njegov bivši blagajnik Žan-Žak Ožir investirao u dvije ofšor kompanije na Kajmanskim ostrvima.

Novi udarac za Dojče banku

Pod pritiskom se našla i Dojče banka, koja je, kako su objavili njemački mediji, pomogla da se osnuje 300 ofšor firmi preko svojih ogranaka u Singapuru. Većina njih se nalazi na Britanskim djevičanskim ostrvima (BDO).

Prema izvještaju, ulogu u protoku ofšor novca imaju „mnoge velike svjetske banke“, uključujući UBS i Klariden, koje su „agresivno radile da svojim klijentima obezbijede tajnošću obavijene kompanije na BDO i drugim ofšor utočištima“.

Portparol Dojče banke izjavio je za „Špigl“ da kompanija nudi „usluge bogatim klijentima pod uslovom da oni u potpunosti poštuju sva poreska pravila i zahtjeve o prijavljivanju.“ Dodao je da operacije banke u jugoistočnoj Aziji prvenstveno nude usluge klijentima koji borave u tom regionu.

Banka je takođe saopštila da „ne nudi nikakve poreske savjete ili bilo kakve usluge u vezi sa registracijom kompanija u poreskim rajevima“, te da Dojče banka preduzima „opsežne mjere predostrožnosti kako bi spriječila zlupotrebu svojih usluga u cilju pranja novca.“

UBS mnogo aktivniji

„Špigl“ je prenio da brošura postavljena na veb sajtu jedince Dojče banke za upravljanje privatnom imovinom, reklamira osnivanje i upravljanje trustovima, kompanijama i fondacijama u nekoliko poreskih oaza, poput Kajmanskih ostrva ili Mauricijusa, nudeći „profesionalne usluge koje najbolje odgovaraju vašim finansijskim ciljevima.“

„Zidojče cajtung“ piše da vijest o ofšor operacijama Dojče banke nije nova i da se još 2009. znalo da ona ima oko 500 ekspozitura u poreskim oazama. List navodi da je od nje mnogo aktivnija švajcarska UBS, koja je, prema novim informacijama, osnovala najmanje 2.900 ofšor firmi.

Najnovija otkrića su drugi udarac za najveću njemačku banku ove nedjelje. Britanski „Fajnenšl tajms“ je u srijedu objavio da je Bundesbanka, njemačka centralna banka, pokrenula istragu o tome da je Dojče banka tokom finansijske krize sakrila milijarde dolara gubitaka kako bi izbjegla da traži pomoć od vlade.

Galerija

Bonus video: