Rusija: Poziv profesorima da prijave politički aktivne đake

Borba protiv ekstremizma u Rusiji često je opravdanje za akcije protiv opozicije...
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 16:46h

Ruska policija pozvala je škole u Uljanovsku na Volgi da prijave učenike koji pripadaju nekom udruženju ili političkom pokretu, uz obrazloženje da je zabrinjavajući porast aktivizma među maloljetnicima.

U pismu odjeljenju za obrazovanje, lokalna policija poziva profesore da "obavijeste pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova kada se maloljetnici učlane u neko udruženje, ekstremistički pokret ili neku drugu neformalnu grupu".

"Tokom školske godine, više političkih stranaka i udruženja postalo je aktivnije na skupovima i protestima. Povećanje broja maloljetnika koji učestvuju u tim akcijama, izaziva zabrinutost", navodi se u tom pismu.

U pismu se posebno ukazuje na veći broj akcija komunista, opozicionog pokreta Druga Rusija i udruženja koja vlasti smatraju "ekstremističkim".

Jedna zvaničnica zadužena za obrazovanje u Uljanovsku potvrdila je da je takvo pismo stiglo. "Iznenadilo nas je ... Pokušavamo da naš posao obavljamo drugačije, insistirajući na patriotizmu", rekla je ona, ali i opravdala potez policije kao dio borbe protiv ekstremizma.

Ta zvaničnica je dodala i da policiji do sada nije prijavljen nijedan slučaj.

Agencija Frans pres podsjeća da je borba protiv ekstremizma u Rusiji često opravdanje za akcije protiv opozicije, pa je rusko tužilaštvo danas iskoristilo taj argument za kontrolu nevladinih organizacija.

Kontrolisali kancelarije HRV i Transparensija

Ruske vlasti pretresle su juče prostorije Hjuman rajts voča i Transparensi internešenela u sklopu inspekcija nevladinih organizacija, koje kritikuju Brisel i Berlin.

Rejčel Denber iz Hjuman rajts voča rekla je za rusku agenciju Interfaks da su predstavnici tužilaštva i poreski inspektori ušli juče ujutro u prostorije ove organizacije u Moskvi nenajavljeni i da su tražili uvid u dokumente.

"Veliki talas provjera je u toku u Rusiji i mi smo takođe pogođeni", dodala je ona i kritikovala "pritisak na civilno društvo u Rusiji".

Šefica ogranka Transparensi internešenela u Rusiji Elena Panfilova rekla je da su pretresane kancelarije i njene organizacije.

Ruska nevladina organizacija Agora za odbranu ljudskih prava je takođe juče bila na meti pretresa.

Ruske vlasti su posljednjih dana izvršile kontrolu u oko sto organizacija, uključujući i najveću nevladinu organizaciju za ljudska prava u Rusiji, Memorijal.

Pavel Čikov, član predsjedničkog savjeta za ljudska prava, rekao je da su ruski zvaničnici provjeravali čak 2.000 nevladinih grupa u posljednjih mjesec dana.

Te provjere vezane su za zakon koji je stupio na snagu krajem 2012. i koji obavezuje NVO koje dobijaju sredstva iz inostranstva, a imaju političke aktivnosti da se upišu u spisak "stranih agenata" i da se kao takve predstavljaju u svakoj javnoj aktivnosti.

Više kancelarija Francuske alijanse za učenje jezika (Alliance Fracaises) u Rusiji pretreseno je juče, kao i njemačka predstavništva. Njemačka je juče pozvala drugog čovjeka ruske ambasade u Ministarstvo spoljnh poslova u Berlinu da izrazi svoju zabrinutost.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnje poslove Ketrin Ešton je izjavila da je zabrinuta zbog akcija koju sprovode vlasti u sektoru nevladinih organizacija u Rusiji.

"Inspekcije i pretrage sprovedene na osnovu nejasnih pravnih odredbi su zabrinjavajuće, jer izgleda kao da su namijenjene da oslabe aktivnosti civilnog društva", navela je sinoć Eštonova.

Galerija

Bonus video: