Medvedev: Ne postoji Hladni rat, niti ima osnova za pokretanje

Ruski premijer je rekao da vjeruje da mogućnost zahlađenja odnosa sa SAD može da zavisi od administracije koja je na vlasti
0 komentar(a)
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitrij Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2013. 13:49h

Ne postoji Hladni rat između Rusije i SAD, a nema ni osnova za njegovo pokretanje, iako su odnosi među zemljama podložni pogoršanjima, kaže Dmitrij Medvedev.

U intervjuu za brazilsku televiziju Globo, koji prenosi ruski dnevnik "Vjedomosti", ruski premijer je rekao da vjeruje da mogućnost zahlađenja odnosa sa SAD može da zavisi od administracije koja je na vlasti, upravljačkih timova ili od pozicije parlamenta.

Ruski premijer je naveo primjer ukidanja tzv. "Džekson-Vanik" amandmana, koji je predstavljao anti-sovjetski dokument i s druge strane neočekivano izglasavanje tzv. "akta Magnicki", jednog, kako je rekao, očigledno iskonstruisanog, anti-ruskog dokumenta, na koji je Rusija morala da uzvrati.

Ali, kako je rekao, nema dubljih, značajnih razloga za Hladni rat.

Na pitanje šta da misli građanin Brazila o Rusiji informišući se preko medija o presudi pank grupi "Pusi rajot" ili diskusiji o tome da se zabrani gej propaganda, Medvedev je odgovorio da Brazilci ne treba o Rusiji da sude samo na osnovu izvještaja medija, već da dođu u Rusiju, da vide kako stvarno stoje stvari, kakve su društvene tendencije, da li Rusi mogu slobodno da iznesu svoje mišljenje, da li ima problema sa slobodom govora ili nekim drugim slobodama.

"Dođite i vidite svojim očima", poručio je Medvedev Brazilcima.

On je takođe pozvao i brazilske investitore da ulažu u Rusiju.

Bonus video: