Francuska traži striktno obilježavanje proizvoda u EU

Na Sajmu poljoprivrede u Francuskoj predsjednik Fransoa Oland predstavio novu inicijativu svoje vlade
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2013. 20:43h

Francuska će tražiti od svih članica EU da uvedu striktna pravila obilježavanja vrste mesa u već pripremljenoj hrani, kako bi se na taj način vratilo povjerenje potrošača koje je poljuljano zbog afere oko prodaje konjskog mesa.

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je na Francuskom poljoprivrednom sajmu da vjeruje da će biti potrebno nekoliko mjeseci da se u to ubijede druge države Unije. "Potrošači bi morali da znaju porijeklo hrane koju konzumiraju, posebno kada je riječ o mesu", rekao je Oland.

On je kazao da je prevara bila moguća jer na etiketama spornih proizvoda nije jasno pisao njihov sadržaj.

Tri vodeća proizvođača i distributera hrane u Francuskoj "Karfur", "Findus" i "Entermarsse" dogovorili su prethodnih dana da za pripremanje konzerviranih gotovih jela ubuduće koriste samo francusku govedinu.

Skandal s konjskim mesom izbio je kada se otkrilo da je meso, porijeklom iz Rumunije, koje je izvezeno u Francusku kao konjsko, prodavano u gotovim proizvodima na kojima je stajala etiketa da je goveđe. Rumunske vlasti tvrde da je meso iz te zemlje izašlo ispravno obilježeno kao "konjsko", a da je onda dalje neko u lancu snadbjevača namjerno mijenjao etiketu.

Poslije toga je u većem broju država EU u prodaji pronađeno konjsko meso umjesto goveđeg. U Italiji je danas registrovan prvi slučaj da je meso, koje je prodavano kao goveđe, u sebi sadržalo DNK konjskog mesa i to u pakovanju lazanja proizvođača hrane "Primia" iz Bolonje. Konjsko meso bilo je dio bolonjeze sosa.

Njemački ministar proizvode s konjetinom želi da podijeli gladnima

Njemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Dirk Nibel predložio je da se prehrambeni proizvodi koji su povučeni s tržišta jer su umjesto govedine sadržali konjsko meso podijele siromašnima.

'U svijetu danas od gladi umire više od 800 miliona ljudi. Nažalost, to se događa i u Njemačkoj, ima ljudi koji nemaju novca ni za hranu. Mislim da ovdje u Njemačkoj ne bi trebalo da bacamo kvalitetnu hranu', rekao je Nibel.

To je prvi put da jedan njemački ministar otvoreno skreće pažnju na ovaj problem. "Jela s konjetinom povučena su s tržišta zbog pogrešne deklaracije, a ne zato jer su štetna po zdravlje", dodao je Nibel.

Prije njega se samo konzervativni poslanik Hartvig Fišer, nastojeći da uvjeri javnost u to da hranu ne treba bacati, fotografisao za Bild, najčitaniji list u Njemačkoj, s tanjirom punim lazanja od konjetine koje je počeo da jede. "Ovo je dobro! Ne osjećam razliku u odnosu na drugu vrstu lazanja", objasnio je tom prilikom.

Njemačka ministarka za socijalna pitanja Ursula von der Lejen je rekla da je ovakav stav apsurdan. "Bez obzira na to jeste li siromašni ili bogati, želite da znate šta jedete i to je vaše pravo", kazala je.

Galerija

Bonus video: