Koštao Rusiju 20 milijardi: Medvedev izdao interese Kremlja?

Medvedev je optužen da je odbio da uloži veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Libiji
4 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 12:41h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev optužen je u filmu nepoznatog autora da je izdao interese Kremlja tokom svog predsjedničkog mandata.

Medvedev je, navodno, svojim nečinjenjem navodno podržao NATO bombardovanje Libije što je, pored ostalog, Moskvu koštalo 20 milijardi dolara.

Optužbe protiv Medvedeva u jednočasovnom filmu, koji se iznenada pojavio na internetu, izneli su bivši premijer Jevgenij Primakov, nekadašnji ambasador Rusije u Libiji Vladimir Čamov i penzionisani general Leonid Ivašov.

Medvedev je optužen da je odbio da uloži veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o Libiji, zbog čega bi, prema riječima naratora, trebalo "da mu se sudi", prenosi AFP.

Čamov, koji je povučen sa mjesta ambasadora zbog neslaganja sa zvaničnom politikom Kremlja, naveo je da je malo vjerovatno da će materijalni gubitak Rusije od 20 milijardi dolara zbog podrške uvođenju embarga na prodaju oružja Libiji biti nadoknađen, dok je Ivašov izjavio da bi bivši predjsednik i drugi zvaničnici mogli da budu optuženi za veleizdaju.

Objašnjene za pozadinu filma dala je novinarka Olga Krištanovskaja, koja tvrdi da je riječ o borbi "dvije moćne elitne grupe" u okruženju predsjednika Rusije Vladimira Putina, a da je cilj jedne od njih diskreditacija Medvedeva kako bi se preduprijedio njegov eventualni povratak u Kremlj.

"Postoje glasovi koji kažu da je Medvedev Putinov balast, kao i snage koje žele da ga odbace", navela je Krištanovskaja.

Tvrda linija oko predsjednika Putina, u kojoj se navodno ističe potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin, vjeruje da je Rusija oslabljena za vrijeme Medvedevljevog mandata od 2008-2012. godine.

Ruski narodni odbor naveo je da se zalaže za ispitivanje svih činjenica u vezi sa optužbama iznijetim u filmu, dok je kabinet Medvedeva odbio da komentariše optužbe.

Galerija

Bonus video: