Otvoren vidikovac na Šardu: Pala i prva bračna ponuda

„Preplavljena sam emocijama, iznenađena i pogled je fantastičan. Nema veze što pada kiša.“
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2013. 19:56h

Jedna bračna ponuda, osmijesi i nevjerovatna panorama obilježili su jučerašnje otvaranje vidikovca najviše kule u Zapadnoj Evropi.

Harizmatični gradonačelnik Boris Džonson opisao je neboder Šard u Londonu kao „intergalaktičko koplje“ i „štapić za koktel“ pošto je presjekao vrpcu prije ulaska prvih posjetilaca na vrh 310 metara visoke futurističke kule sa pogledom na Londonski most.

Jedan od posjetilaca iskoristio je trenutak da zaprosi djevojku sa kojom se zabavlja pet godina.

„Zvuči otrcano, ali zbog nje se osjećam kao da sam na vrhu svijeta, pa sam mislio da je najbolje da ovo uradim na najvišem mjestu u Londonu“, kazao je novinarima Džejms Episkopu (22).

Izgradnja Šarda trajala je 13 godina. U vrijeme početka ekonomske krize 2008. došlo je do finansijskih problema, ali je Katar spasao projekat

Njegova vjerenica Laura Tejlor (22) kazala je da je bila potpuno iznenađena.

„Preplavljena sam emocijama, iznenađena i pogled je fantastičan. Nema veze što pada kiša.“

Katar je većinski vlasnik Šarda u kojem se nalazi luksuzni hotel, nekoliko restorana, 12 spratova stambenog prostora, 600.000 kvadratnih stopa (oko 55.700 metara kvadratnih) kancelarijskog prostora kao i vidikovac.

Kula predstavlja dio 2 milijarde funti (oko 2,3 milijarde eura) vrijedne rekonstrukcije Londonskog mosta na južnoj obali Temze.

„Sve ostale zgrade izgledaju kao da su ih ljudi spustili na zemlju, a Šard liči na nešto što se uspinje“, kazao je Džonson. „Što se probija kroz nježne membrane planete poput intergalaktičkog koplja.“

Izgradnja Šarda trajala je 13 godina. U vrijeme početka ekonomske krize 2008. došlo je do finansijskih problema, ali je Katar spasao projekat.

Međutim, čuju se i kritike na račun preduzimača da nisu u stanju da izdaju prostor. Do sada je izdato 30 odsto kule, a preduzimači se nadaju da će i ostatak prostora biti zakupljen u sljedećih 18 mjeseci.

Lokalno stanovništvo, međutim, ima pomiješana osjećanja kada je u pitanju kula, pošto brinu da će uticaj londonske elite promijeniti kraj. Teri Dejvis, vlasnik obližnje njemačke poslastičarnice koja postoji od 11. vijeka, kaže da Šard predstavlja prijetnju za njegov biznis i za cjelokupno tržište.

„Radi se o ravnoteži. Ukoliko rente poskupe za 50 odsto, za šta postoji opasnost, onda nećemo moći da preživimo. Promijeniće se cijela oblast.“

Galerija

Bonus video: