Mafija u Njemačkoj koristi online igre na sreću za pranje novca

Njemačka policija je praktično nemoćna jer su zakoni na tom polju još uvijek nedovoljno precizni. Evropski sud najavio stavljanje njemačkog prava pod lupu
205 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 14:34h

Trgovina ljudima i drogom, prisilna prostitucija - s takvim i sličnim zločinima mafija zarađuje veliku količinu novca. Prema rezultatima jedne aktuelne studije UN-a, organizovani kriminal svake godine "ubere" 2,1 bilion dolara (2.000 milijardi). Ovaj silni novac, u svijetu, nema nikakvu vrijednost ukoliko ne može da se ubaci u legalni opticaj. Zbog toga je za mafiju pranje novca od esencijalnog značaja.

"Pranje novca nije beznačajan prekršaj, ono ima multiplikatorsku funkciju za organizovani kriminal", pojašnjava u razgovoru za Dojče Vele ekonomski stručnjak iz Hamburga Ingo Fidler i dodaje: "Da nema pranja novca, ne bi bilo ni mafije." Fidler navodi da mafijaški bosovi rado koriste najlakše i najjeftinije mogućnosti za pranje novca i da pritom najviše koriste igre na sreću na internetu.

Igre na sreću na internetu u rukama mafije

Prema navodima Inga Fidlera, postoje pokazatelji da kriminalna udruženja u međuvremenu ciljano kupuju ili sami osnivaju online platforme za igre na sreću. Sjedište tih online kompanija je uglavnom u zemljama koje važe kao poreske oaze, dodaje Fidler. Ukoliko neki online-kazino navodno ostvari promet u milionskim iznosima, onda njemačke vlasti to ne mogu tako lako da provjere. "Ne dolazi do razmjene informacija između zemalja. Nitko ne može da provjeri odakle dolazi novac kojim se kockaju posjetioci ovih sajtova, ali se zato vlasnicima sajtova kockarnica on može sasvim legalno isplatiti", pojašnjava Fidler.

U međuvremenu su "isplivale" naznake da je italijanska mafija, kad su u pitanju online igre na sreću, posebno aktivna u Njemačkoj. U novembru 2012. je na tu temu u jednoj javnoj raspravi u Njemačkoj ispitan i italijanski vrhovni državni tužitelj i "lovac na mafijaše" Roberto Skarpinato. Njegove istrage su pokazale da su zabilježeni "nevjerovatni novčani tokovi" između Italije i Njemačke. Navodno mu je 45 svjedoka dalo iskaze u kojima su potvrdili da je Njemačka jedna od zemalja koju je mafija izabrala za pranje novca i da pritom intenzivno koristi klasične i online kockarnice.

Njemačka nemoćno posmatra

Švajcarski sudski vještak Andreas Frank je takođe slušao izlaganje italijanskog tužitelja u Berlinu. "Uprkos njegovom slikovitom opisu problema, činilo mi se da on kod političara nije naišao ni na kakav odjek", kritikuje Frank. Dodaje da ni danas nema nikakve reakcije na državnom nivou i da Berlin njemačke pokrajine ostavlja da same rješavaju taj problem.

Još od 2007. njemačke savezne pokrajine zadužene su za regulisanje igara na sreću. To je bila odluka s dalekosežnim posljedicama, jer je pokrajina Šlezvig-Holstajn u januaru 2012. prva, za ponuđače iz EU-a, po kratkom postupku ozakonila online igre na sreću. Već 24. januara 2013. ova odluka je povučena, ali se licence za igre na sreću dodijeljene u tom razdoblju ne mogu tek tako, preko noći, ukinuti. Tako oni koji u toj pokrajini igraju igre na sreću, to rade kod "licenciranih" ponuđača, ali i u online kockarnicama, koje pripadaju sivom i crnom tržištu.

Andreas Frank je siguran da je efikasno djelovanje protiv pranja novca i mafijaških aktivnosti gotovo nemoguće u jednom takvom zamršenom zakonskom okviru.

Policija ne zna i ne radi dovoljno

U teoriji je stanje takvo da izgleda kao da se legalni ponuđači online igara na sreću mogu kontrolisati, a ilegalni kazneno goniti. Međutim, u stvarnosti to nije tako, kaže Sebastian Fidler iz Saveza njemačkih kriminalista: "Nema kaznenih postupaka protiv ilegalnih igara na sreću na internetu. Takve aktivnosti se uopšte ne kažnjavaju."

Fidler smatra da na ovom polju nedostaje podrška države. Smatra da nema dovoljno specijalno obučenog osoblja i da malo koji policajac dobija zadatak da istražuje pranje novca na internetu. I tako ilegalne igre na sreću i dalje cvjetaju u Njemačkoj, policija samo gleda, a ponuđači se nemaju ni koga ni čega plašiti, zaključuje Sebastian Fidler.

Ovih dana je Njemački savezni sud poslao službeni zahtjev Evropskom sudu da preispita pravnu situaciju oko online igara na sreću u Njemačkoj. Ovaj njemački sud načelno dozvoljava zabranu igara na sreću samo u slučajevima u kojima ona služi javnom interesu poput suzbijanja zavisnosti.

Ako njemačko pravo "padne na ispitu" kod Evropskog suda, moglo bi se dogoditi da se situacija dodatno pogorša - da se njemačko tržište otvori za sve ponuđače igara na sreću.

Galerija

Bonus video: