Brodolom Piratske stranke u Njemačkoj

Mladi, spontani i drugačiji: u posljednjih godinu i po dana je Piratska stranka u Njemačkoj bilježila na izborima uspjeh za uspjehom
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 15:43h

U posljednjih godinu i po dana Piratska stranka je u Njemačkoj bilježila na izborima uspjeh za uspjehom. Međutim, pred parlamentarne izbore ove jeseni raste opasnost da Pirati dožive brodolom.

Već sam naziv stranke poziva na igru riječima: nakon što na parlamentarnim izborima u njemačkoj pokrajini Donjoj Saskoj Piratska stranka nije uspjela da pređe izborni prag od pet posto, njemački mediji pišu o "potopu pirata", o "brodu koji tone", o "nepovoljnom vjetru za pirate" ili o "teškom moru" koje prijeti da ih potopi. Bez obzira koju metaforu analitičari koristili, oko jednog se gotovo svi slažu: stranka koja je donedavno šarmantnim odsustvom bilo kakvog političkog profesionalizma bilježila izborne uspjehe jedan za drugim, nalazi se pred rasulom.

Propuštena šansa

Politikolog Karsten Košmider smatra da je glavni uzrok neuspjeha ove stranke u potrošenosti efekta iznenađenja prije nego što je stranka uspjela da izgradi stabilne strukture. Samo dva posto biračkog tijela stranke su tzv. stalni birači kojima je zaista važna osnovna tema Pirata, a to je pitanje autorskih prava na internetu.

To nije dovoljno da se pređe prag od pet posto koji postoji u Njemačkoj - da bi se ostvario taj cilj potrebno je mobilizovati i druge birače. Zbog toga Košmider ulazak Pirata u pokrajinske parlamente nekoliko njemačkih saveznih pokrajina povezuje prije svega sa nespremnošću mnogih birača u Berlinu, Sjevernom Porajnju i Vestfaliji, Sarlandu ili Šlesvig-Holstajnu da svoj glas daju etabliranim strankama. "Uzrok uspjeha Pirata je nezadovoljstvo drugim kandidatima i osjećaj da bi Pirati mogli biti nešto drugo", kaže Košmider.

Svađa umjesto strategije

Ali u posljednje vrijeme su Pirati u javnosti prije svega bili prisutni svojim, često ružnim unutarstranačkim svađama. Košmider smatra da je upravo to jedan od razloga za frustriranost njihovih glasača: "U međuvremenu se pokazalo da Pirati i nisu baš toliko drugačiji od drugih. Oni imaju iste probleme kao i drugi, i tu se ljudi bore za položaje i funkcije, jednako kao i u drugim strankama.

"Da, mi smo pravili greške", priznaje i jedan od najistaknutijih Pirata, Martin Delius iz Berlina. Ali on je ipak optimista: "Mi imamo jasne pozicije i o temama kao što su socijalna politike, minimalna dnevnica, jedinstvena Evropa. Mi to moramo bolje da objasnimo ljudima."

Brod koji tone na olujnom moru?

Po mišljenju politologa Karstena Košmidera, javne svađe su prije svega pokazatelj "nedostatka profesionalnosti" Piratske stranke. Uz to je vrlo teško pohvatati i sve specifično "piratske" teme i stavove, naglašava Košmider.

To ilustruje i berlinski "pirat" Delius, kada na pitanje o programu započinje nabrajanje: "Mi govorimo o transnacionalnom identitetu i o tome da bi se i van okvira nacionalnih država morala postojati mogućnost ostvarivanja građanskih prava. Govorimo o reformi izbornog prava u pravcu uključenja mladih kao i o modelima direktne demokratije na bazi internetskih platformi i to na nivoui čitave savezne države. Zalažemo se za uvođenje osnovnog dohotka za sve građane i za uvođenje minimalne plate za sve. A energetska transformacija društva bi morala biti sprovođena putem mreže koja bi svakom omogućila priključivanje, bez posredovanja centralnih ponuđača..."

Čak i vrlo zainteresovani i politički obrazovani građani moraju ovaj spisak pročitati dva puta prije no što barem polovinu teza i tema uspiju da zapamte.

Zbog toga, smatra Košmider "Pirati moraju da razmisle što zaista žele, a ne da traže sve za svakoga, i to odmah. Potrebno je sročiti održiv i realističan koncept." A ako Pirati uz to još i prestanu s javnim svađama i blaćenjem, moguće je, naglašava Košmider, da na duge staze pridobiju biračku bazu koja im je potrebna za stabilizovanje pozicije na njemačkoj političkoj sceni.

Bonus video: