Tajms: 53 odsto Britanaca za izlazak iz EU

Britanski premijer izjavio je da će, ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima 2015. godine, građanima ponuditi referendum
4 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.01.2013. 09:30h

Britanci bi napustili Evropsku uniju kada bi referendum koji je obećao britanski premijer Dejvid Kameron bio organizovan u ovom trenutku, pokazalo je istraživanje koje je objavio dnevnik Tajms.

Kameron je u četvrtak u Davosu izjavio da Velika Britanija ne želi da okrene leđa Evropi

Prema prvoj anketi sprovedenoj od najave referenduma o ostanku Velike Britanije u EU do kraja 2017, 40 odsto Britanaca glasalo bi za izlazak, a 37 odsto za ostanak u EU.

Uz ravnomjernu podjelu glasova 23 odsto neopredijeljenih, istraživanje koje je za Tajms sproveo institut Populus pokazuje da je 53 odsto Britanaca za napuštanje EU, dok se za ostanak u Uniji zalaže njih 47 odsto. Anketa je sprovedena u četvrtak na uzorku od 2.000 Britanaca.

Želimo da dobijemo Evropu koja bi bila konkurentnija, otvorenija i fleksibilnija

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u srijedu da će, ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na izborima 2015. godine, građanima ponuditi referendum o izlasku iz Evropske unije, zbog čega su njegovi evropski partneri izrazili zabrinutost.

Ipak, Kameron je u četvrtak u Davosu izjavio da Velika Britanija ne želi da okrene leđa Evropi, već "sasvim obrnuto".

"Ne okrećemo leđa Evropi, već sasvim obrnuto. Želimo da dobijemo Evropu koja bi bila konkurentnija, otvorenija i fleksibilnija, uz osigurano mjesto Velike Britanije u njoj", kazao je Kameron na 43. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Bonus video: