Umjesto novca Češka kao obeštećenje crkvama nudi obveznice

Većina Čeha suprostavila se povraćaju nacionalizovane crkvene tvrdeći da crkva može da pričeka neko bolje vrijeme za to.
80 pregleda 0 komentar(a)
Crkva svetog Nikole Prag, Foto: Wikipedia
Crkva svetog Nikole Prag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.01.2013. 13:46h

Češka vlada otkrila je način kako da smanji otpor Čeha vrlo nepopularnoj restituciji crkvene imovine i nudi da 2,36 milijarde eura obeštećenja za nacionalizovanu crkvenu imovinu isplati u narednih trideset godina u vidu državnih obveznica.

"Ako crkve prihvate ponuda će biti korisna za obje strane. Za crkve je to sto odsto sigurna investicija. Za državu bi to značilo da ne mora da daje gotovinu", kazao je za današnji broj lista "Pravo" ministar finansija Miroslav Kalousek.

Ministar je naglasio da takođe ne vidi razlog zašto bi zarada od dužničkih upisa koje Češka emituje išla međunarodnim institucijama i bankama kada može da ostane u zemlji.

Ministarstvo finansija već nekoliko puta se zadužilo posredstvom obveznica kod svojih građana a do sada je za njih potražnja daleko prevazilazila ponudu.

Većina Čeha ne spori da bi crkvama trebalo vratiti oteto, kao što su još na početku tranzicije imovinu ili obeštećenje dobili i svi ostali, ali samo na riječima. Zakon je konačno usvojen poslije 22 godine čekanja ali većina Čeha smatra kao i opoziciona ljevica i sindikati da su crkve mogle da čekaju još koju godinu da prođe kriza a da imovina ne treba da im se vraća u momentu kada svi stežu kaiševe.

Upravo restitucija crkvene imovine jedan je od aduta u kampanji pred drugi krug izbora za predsjednika Češke 25. i 26. januara u kojoj bivši socijaldemokratski premijer MilošZeman ne propušta trenutak da poveže nepopularno obeštećenje crkvama sa protivkandidatom - sadašnjim šefom diplomatije knezom Karelom Švarcenbergom i da podsjeti da je Švarcenbergova liberalna stranka TOP09 bila jedan od inicijatora te restitucije.

Biskupska konferencija Češka katoličke crkve i Ekumenski savjet čeških vjerskih zajednica ideju da dio ili cijelu svotu obeštećenja dobiju u obveznicama nisu unaprijed odbili i čekaju konkretne detalje da ih procijene crkveni eksperti za finansije.

Prema Zakonu o restituciji crkvene imovine 17 vjerskih zajednica dobiće natrag polovinu istorijskih crkvenih nepokretnosti koje su sada u vlasništvu države. Vrijednost tih nekretnina iznosi oko tri milijarde eura a za imovinu u vlasništvu opština i regiona crkve trba da dobiju odštetu u vrijednosti od 2,36 milijarde eura, s tim da će konačna suma biti daleko veća, jer će se suma valorizovati u skladu sa inflacijom u narednih 30 godina.

Bonus video: