Slovenija: Počeo protest protiv elite, hiljade ljudi na ulicama

Pošto je večeras eksplodirala jedna jaka petarda, policija je s dijela trga ljude rastjerala suzavcem
37 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2013. 20:07h

U Ljubljani od popodneva hiljade građana demonstriraju protiv vlade i slovenačke političke elite u cjelini, a skup je nazvan "Drugi slovenacki ustanak".

U povorci koju su predvodili građani s maskama zombija, demonstranti su prošli ispred nekoliko držvanih institucija i došli pred Skupštinu Slovenije gdje je masa porasla na 8.000 ljudi, kaže policija.

Nose transparente i uzvikuju parole protiv premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića. Demonstriraju i penzioneri i drugi stariji građani, porodice s djecom, studenti, srednjoškolci, a neki su dosli i s psima.

Pošto je večeras eksplodirala jedna jaka petarda, policija je s dijela trga ljude rastjerala suzavcem. Koškanja ima i drugdje jer demonstranti pokušavaju da uklone ili preskoče policijsku ogradu.

Demonstranti nose transparente na kojima piše "Janša, ćao...", "Mi znamo šta hoćemo", "Vlada mora da padne" i "Za pristojnu Sloveniju". Neki nose i maske zombija.

Građani Slovenije su putem Fejsbuka pozvani na mirne, ali bučne proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo premijeru i slovenačkoj vladi.

Premijer Slovenije Janez Janša uvjeren je da je moguća brza stabilizacija političkog stanja i da će vlada na čijem je čelu nastaviti da rješava nagomilane probleme u sadašnjoj ili sličnoj stranačkoj koaliciji.

"Prvi sveslovenački ustanak" je održan 21. decembra prošle godine.

Javnosti je danas saopšteno da je policija pokrenula postupak protiv osoba koje su navodno bile organizatori decembarskog protesta.

Galerija

Bonus video: