Češki predsjednik amnestirao trećinu zatvorenika u toj zemlji

Klaus amnestirao 7.500 zatvorenika povodom 20 godina od raspada Čehoslovačke
0 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Behindthekit.com
Vaclav Klaus, Foto: Behindthekit.com
Ažurirano: 04.01.2013. 12:17h

Predsjednik Češke Vaclav Klaus amnestirao je 7.500 zatvorenika povodom 20 godina od raspada Čehoslovačke, što je naišlo na žestoku kritiku političkih partija.

Amnestija se odnosi na trećinu svih zatvorenika u zemlji, zbog čega je odluka Klausa, koja je najavljena u njegovom novogodišnjem obraćanju stanovništvu, izazvala negodovanje političkih protivnika. Amnestija se odnosi i na lica koja su osuđena zbog djela korupcije, kritikuje opozicija.

Veći broj amnestiranih su lica koja su osuđena za manja krivična djela kao što je neplaćanje alimentacije ili osobe koje su u pritvoru zbog sprječavanja sprovođenja sudske odluke.

Klaus je odluku o amnestiji, u izjavi listu "MF Dnes", obrazložio time da se radi o znaku pomirenja i opraštanja.

Inače Klaus, kojem ističe drugi mandat na mestu predsjednika Češke 7. marta, prvi put je donio odluku o kolektivnoj amnestiji. Do sada je samo izrekao pojedinačne odluke amnestije.

Socijaldemokrate Češke kritikovale su predsjednika jer će niz poznatih ličnosti osuđenih za djela korupcije i privrednog kriminala ostati nekažnjeni.

Šefa države kritikovala su i dva favorita na idućim predsjedničkim izborima Jan Fišer i Miloš Zeman, koji su ocijenili da ne podržavaju kolektivnu amnestiju.

Ministar finansija Miroslav Kalousek zatražio je da se pravo na amnestiju u potpunosti izbaci iz Ustava.

Na drugoj strani je šef češke diplomatije Karel Švarcenberg koji je pozdravio odluku Klausa, ističući da je ona ispravna imajući u vidu da su zatvori prenatrpani.

Bonus video: