pivo je sigurno

Česi izbjegavaju rakiju zbog straha od trovanja

Anketa potvrđuje da će Česi predstojeće praznike nazdraviti više nego ikada tradicionalnim i bezbjednim pivom
0 komentar(a)
alkohol, Češka, Foto: Radio.cz
alkohol, Češka, Foto: Radio.cz
Ažurirano: 22.02.2019. 15:50h

Zbog velike afere sa otrovnim metanolom u domaćim žestokim pićima, u kojoj je od jeseni od trovanja preminulo 38 ljudi, svaki četvrti Čeh radije se tokom ovih božićnih i novogodišnjih praznika potpuno odriče 'žestine'.

Anketa potvrđuje da će Česi predstojeće praznike nazdraviti više nego ikada tradicionalnim i bezbjednim pivom.

Česi su takođe masovno iskoristili mogućnost koju su im ponudile vlasti u nastojanju da veća potrošnja alkohola tokom Božića i Nove Godine ne donese i nova trovanja - da besplatno na testiranje donesu piće koje su kupili ili koje imaju kod kuća.

"Žestoka pića nepoznatog porijekla koja imate kod kuće radije bacite ili iskoristite mogućnost testiranja do kraja decembra. Ministarstvo je za testove izdvojilo 400.000 eura", kazao je ministar zdravlja Leoš Heger.

Čak 81 odsto Čeha u strahu od trovanja žestoka pića kupuje isključivo u velikim trgovinskim lancima

Testiranje žestokih pića sa 20 i više odsto alkohola koje inače košta oko 2,5 do pet eura po testu besplatno je samo za građane ali ne i za ugostitelje. Uslov je da daju svoje lične podatke i gdje je piće nabavljeno, kako bi policija mogla da povede istragu ako se u njemu nađe otrovni metanol.

"Uoči božićnih praznika su Česi na testiranje donijeli 5.194 uzorka žestokih pića. Provjerena je trećina a otkrivena su 194 toksična uzorka od čega je u 61 bila povećana količina otrovnog metanola", saopštio je glavni sanitetski inspektor Vladimir Valenta.

Češka policija procjenjuje da nakon četiri mjeseca istraga, otkrivanja magacina sa nelegalnim alkoholom i hapšenja nekih proizvođača koji su zbog zarada razređivali pića metanolom još uvijek u Češkoj kruži najmanje 5.000 litara otrovanog pića.

Riječ je o, uglavnom, domaćem rumu zvanom "tuzemak" i votki. Česi su uz odricanje od žestkih pića, što je najavilo 24 odsto anketiranih takođe počeli da obraćaju pažnju na porijeklo pića, što sada čine dve trećine Čeha. Čak 81 odsto Čeha u strahu od trovanja žestoka pića kupuje isključivo u velikim trgovinskim lancima, jer smatraju da je tu rizik najmanji.