Genetika dokazala: Romi su porijeklom iz Indije

Studijom je, ne samo potvrđeno porijeklo Roma, nego je i ograničeno područje sa kojeg taj narod potiče, a to je sjeveroistok Indije
320 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 18:04h

Dosad se to samo pretpostavljalo, sada je i naučno dokazano: Evropski Romi potomci su jedne male grupe koja je prije 1.500 godina napustila svoju prapostojbinu u sjevernoj Indiji.

Iako već vjekovima žive u Evropi, Romi i Sinti su ostali prepoznatljiva i samostalna etnička grupa. To se prije svega odnosi na njihov jezik kojeg su zadržali Romi širom Evrope. I upravo na osnovu jezika naučnici su dosad nagađali porijeklo ove etničke grupe, koja se skoro u svim zemljama Evrope ubraja među najbrojnije nacionalne manjine.

Još u 18. vijeku lingvisti su otkrili sličnosti romskog s indijskim sanskrtom što ih je podstaklo da donose zaključke o porijeklu ovog naroda.

Sada su neoboriv dokaz javnosti predstavili naučnici, ali ne lingvisti nego genetičari.

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu "Current Biology" međunarodna grupa genetičara, među kojima je i profesor Manfred Kajser sa Univerziteta u Roterdamu, podržala je teoriju o porijeklu Roma.

"Našom studijom smo uspjeli da potvrdimo ne samo porijeklo Roma, nego da ograničimo područje sa kojeg ovaj narod potiče, a to je sjeveroistok Indije", objašnjava Kajser u razgovoru za Dojče Vele.

Studija pruža i osnovu za vremensko ograničavanje iseljavanje Roma.

"Iseljavanje iz Indije je započelo prije otprilike 1.500 godina. Čini se da je prije oko 900 godina negdje na prostoru današnjeg Balkana počelo račvanje na istočne i zapadne grupe evropskih Roma", objašnjava Kajser.

Nema pouzdanih podataka

Danas u Evropi živi oko 11 miliona Roma. Pouzdanih podataka međutim nema. Njemačko centralno vijeće Sinta (kako se u Njemačkoj naziva jedna podgrupa Roma nastanjenih u srednjoj Evropi i na sjeveru Italije) i Roma broj pripadnika ovog naroda u Njemačkoj procjenjuje na oko 70.000. Ali tu se ne ubrajaju Romi iz balkanskih zemalja koji u posljednje vrijeme pojačano dolaze u Njemačku.

Najveće romske grupe u Evropi i dalje žive u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Španiji. Nova studija je donijela i nova saznanja o romskoj grupi u Španiji. Naime, dugo se vjerovalo da su španski Romi, zbog svojih brojnih specifičnosti, u Evropu stigli preko afričkog kontinenta. Sada su te pretpostavke na osnovu brojnih genetskih uzoraka iz cijele Evrope, odbačene.

Lingvisti ne vide senzaciju

Iako su genetičari na novu studiju vrlo ponosni, njihovi kolege lingvisti ne govore o nekoj prevelikoj senzaciji.

"Sa stanovišta lingvistike smo dosad saznali mnogo više o Romima nego na osnovu genetskih spoznaja", kaže Jaron Matras, profesor lingvistike na Univerzitetu u Mančesteru.

"Genetika je samo potvrdila ono što je lingvistika znala već odavno", dodaje Matras.

Lingvističke studije su već odavno dokazale da je talasu iseljavanja sa sjeveroistoka Indije prethodio talas migracije iz centralne Indije prema sjeveru. Ali i lingvisti priznaju da su genetičke studije pozitivan doprinos učvršćenju spoznaja dobijenih jezičnim analizama.

Galerija

Bonus video: