Ocjene analitičara: Angela Merkel hvali Angelu Merkel

''U ovim vremenima ne može ni jedna druga koalicija voditi našu zemlju u dobru budućnost, kao naša ''hrišćansko-liberalna'' koalicija''
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2012. 15:59h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je na partijskom kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Hanoveru, da su vremena teška, ali da njena partija jasno i ''sigurnim kompasom'' vodi državu.

''Mi smo iz krize izveli Njemačku jaču nego što je bila na početku krize"

"Dragi prijatelji, ovo su turbulentna vremena i ponekad se nalazimo u olujnom moru'', rekla je Merkelova u govoru pred oko 1.000 delegata.

Merkel, čiji ponovni izbor za šefa CDU važi za siguran, kao izazove je navela državno zaduživanje, krizu na Bliskom istoku, pitanje energije, demografske promjene i Internet.

Ona je, takođe, pohvalila svoju vladu kao ''najuspešniju njemačku vladu od ujedinjenja zemlje''.

''Mi smo iz krize izveli Njemačku jaču nego što je bila na početku krize'', rekla je Merkelova, što su analitičari ocijenili kao da ''Merkel hvali Merkel''.

Ukazujući da je Njemačka motor razvoja Evropske unije, Merkel se založila za nastavak svoje ''demohrišćanko-liberalne'' koalicije i poslije saveznih izbora, najavljenih za jesen, sljedeće godine.

Euro je više od monete

''U ovim vremenima ne može ni jedna druga koalicija voditi našu zemlju u dobru budućnost, kao naša ''hrišćansko-liberalna'' koalicija'', istakla je Merkelova, koja se, istovremeno, založila i za jači angažman i prisustvo žena u privredi, ukazujući na uspjehe žena u školovanju i studiranju.

Ona se založila za iste šanse za sve, za dobro obrazovanje i naglasila značaj socijalne tržišne privrede

Ona je istakla da je ''euro puno više od jedne monete'' i kada je riječ o dužničkoj i euro-krizi, istakla da se ona ''ne može preko noći riješiti, jer preko noći nije ni došla''.

Ukazujući da želi da euro izađe iz krize kao još jača valuta, Merkelova je ponovila da je Njemačkoj dobro, ako je Evropi dobro.l

Ona se založila za iste šanse za sve, za dobro obrazovanje i naglasila značaj socijalne tržišne privrede, s posebnim akcentom na ''socijalni''.

Ukazujući da je za to potreban privredni rast i da sve to treba, prije svega, da pomogne srednjem sloju, Merkelova je kritikovala svoje političke protivnike, socijaldemokrate, čiji je kancelarski kandidat Per Štajnbrik i njihov program, kao opasnost za tu klasu i - dobila aplauz.

Ne zaboravlja vojnike

Ona je naglasila da je CDU narodna partija centra i da se zalaže za hrišćansku sliku čovjeka i porodicu kao centar.

Merkelova je za vrijeme svoje 12-godišnje vladavine CDU uspjela ovu partiju da pokrene sa desnog centra, ka centru

U govoru Merkelova nije zaboravila ni na vojnike Bundesvera, stacionirane u mirovnim misijama od roga Afrike do Balkana i Mediterana i posebno se zahvalila vojnicima u Avganistanu.

Na ovom, 25. po redu saveznom kongresu CDU, koji završava u srijedu, dominiraće teme vezane za privredu, poresku politiku, pitanja kvota žena u privredi, takođe, na kongresu će biti izabrano novo vođstvo.

Merkelova je za vrijeme svoje 12-godišnje vladavine CDU uspjela ovu partiju da pokrene sa desnog centra, ka centru, ali je, kada je riječ o homoseksulanim brakovima, odnosno, jednakom oporezivanju, ostala pri tome da prednost imaju heteroseksualni brakovi.

Bonus video: