Medvedev: Rusija ne nudi azil Asadu

Medvedev je ovo izjavio nakon sastanka rusko-francuske međuvladine komisije u Parizu
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 18:42h

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da Rusija nema posebne odnose sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom i da mu ne nudi politički azil.

Medvedev je ovo izjavio nakon sastanka rusko-francuske međuvladine komisije u Parizu, javila je ruska agencija Itar-Tass. On je dodao da su spoljnopolitička pitanja u nadležnosti predsjednika, i u Rusiji i Francuskoj.

Ipak, situaciju u Siriji i oko nje bila je predmet razgovora dvojice premijera, javila je ruska novinska agencija.

"To sam rekao više puta i sada ću opet - Rusija nema nikakve specijalne niti specifične odnose sa predsednikom Asadom", istakao je Medvedev.

"Naša zemlja nema takve odnose sa sadašnjim predsjednikom kao što je to bivši Sovjetski Savez imao s njegovim ocem. Oduvek smo imali normalne radne odnose", kazao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, na sirijskom je narodu da reši sopstvene probleme i to je suština razlike između stava Rusije i "pozicije naših partnera, medju kojima je i Francuska".

"Mi mislimo da ne treba da se meša u unutrašnje stvari jedne takve suverene države", rekao je Medvedev i dodao i da sirijska vlast i opozicija snose podjednaku odgovornost za ono što se dešava u Siriji.

"Naš zadatak je da ih privolimo da sednu za pregovarački sto i postignu dogovor, ne zbog budućnosti predsednika Asada već budućnosti sirijskog naroda", naveo je Medvedev.

Galerija

Bonus video: