finansijska pomoć

Ministri eurozone bez sporazuma o Grčkoj

Zemlje eurozone treba da pronađe kako da se smanji ogroman grčki dug koji prijeti da dostigne 190 odsto BDP-a te zemlje u 2014.
0 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2012. 08:07h

Ministri finansija 17 zemalja članica eurozone nisu uspjeli da postignu sporazum kojim se otvara put za deblokiranje finansijske pomoći Grčkoj i ponovo će se sastati u 26. novembra, saopštila je Eurogrupa.

Sastanak ministare eurozone prekinut je poslije više od 11 sati pregovora da bi se omogućilo da se "odvijaju tehnički radovi u vezi nekih elemenata paketa pomoći", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je vođena duga diskusija i da je načinjen napredak time što je označen niz vjerodostojnih inicijativa koje "treba znatno da poboljšaju održivost duga".

Iz kabineta šefa Eurogrupe Žan-Klod Junkera je saopšteno da će glavna tema susreta biti predloženi zajam u iznosu od 31,5 milijardi eura, kao i zamrznuta tranša prethodnog kredita.

Šef Eurogrupre Žan-Klod Junker rekao je da je "malo razočaran" ali je i ocijenio da bi bilo moguće postignuti sporazum u ponedjeljak.

Zemlje eurozone treba da pronađe kako da se smanji ogroman grčki dug koji prijeti da dostigne 190 odsto BDP-a te zemlje u 2014. godini.

Eurogrupa je pozdravila mjere koje je Grčka preuduzela u zamjenu za obećanu finansijsku pomoć od Evropske unije i MMF-a.

"Ti napori svjedoče o snažnom angažovanju grčkih vlasti u oblasti budžetskog prilagođavanja", dodaje se u saopštenju.