Ministri eurozone večeras raspravljaju o Grčkoj

Grčki parlament usvojio je noćas novi redukovani budžet za 2013. godinu neophodan da bi zemlja nastavila da dobija pomoć od svojih kreditora Evropske unije i MMF-a i izbjegla bankrot
0 komentar(a)
Savjet ministara EU, Foto: Reuters
Savjet ministara EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2012. 12:28h

Od 300 poslanika za novi redukovani budžet je glasalo njih 167, poslije žestoke debate. Dilema s kojom su se suočili je ista s kojom se suočavaju od početka krize duga 2010. godine, a to je prihvatanje i usvajanje ušteda od devet milijardi eura za 2013. i šestu uzastopnu godinu recesije ili rizikovanje da se zemlja blokira zbog nemogućnosti da isplati najnoviju tranšu duga, koja relativno brzo dospijeva.

Prije samo četiri dana usvojen je zakon o uštedama od 18 milijardi eura do 2016. godine.

"Drugi odlučujući korak je načinjen, i sada dolazi vrijeme rasta i oporavka", rekao je danas grčki premijer Antonis Samaras po izlasku iz parlamenta.

Ministri finansija iz 17 zemalja koje koriste euro kao valutu razgovaraće večeras u Briselu o grčkim ekonomskim reformama. Grčkoj, koja se nada da će dobiti novu tranšu pomoći od 31,5 milijardi eura, u petak dospijeva otplata jednog dijela obveznica za koju za sada nema novca.

Ministri eurozone je trebalo da dobiju izvještaj o Grčkoj od "trojke" međunarodnih kreditora - MMF-a, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Međutim, njemački ministar finansija je rekao da taj izvještaj vjerovatno neće biti spreman za večerašnji sastanak. U svakom slučaju večeras neće biti donijeta odluka o novoj tranši zajma za Grčku jer neki parlamenti zemalja eurozone moraju prethodno da odobre dogovor.

Bonus video: