Samaras: Usvajanjem mjera štednje staćemo na kraj glasinama

Nagađanja o izlasku Grčke iz eurozone prestaće kad iduće nedjelje parlament usvoji mjere štednje, rekao je danas grčki premijer Antonis Samaras
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 12:09h

U ponedjeljak će grčka koaliciona vlada podnijeti parlamentu paket mjera štednje koje su dogovorene s međunarodnim kreditorima a koje uključuju promjene kojima će se, između ostalog, olakšati otpuštanje radnika, smanjiti otpremnine i ukinuti automatski rast plata.

Glasanje o novom paketu mjera štednje, za koji se vjeruje da će biti usvojen tijesnom većinom, predviđeno je za srijedu, a zatim bi se u iduću nedjelju trebalo glasati o budžetu za 2013. godinu - čije usvajanje prije isplate nove pomoći traže Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka (ECB).

"Sve će to (razgovori o grčkom izlasku iz eurozone) nepovratno nestati nakon ova dva glasanja", rekao je Samaras obraćajući se zastupnicima svoje stranke Nove demokratije.

Atina pokušava da uvjeri "trojku" (EU, MMF, ECB) da je dovoljno napredovala u sprovođenju reformi kako bi joj odobrila tranšu pozajmice u iznosu od 31,2 milijarde eura koji su zemlji potrebni da ne završi u stečaju.

Bonus video: