NERIJEŠEN SLUČAJ

Šest godina od ubistva Ane Politkovskaje

Ana Politkovskaja je privukla pažnju javnosti suprostavljanjem konfliktu u Čečeniji i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu
54 pregleda 2 komentar(a)
Ana Politkovskaja, Foto: Direttanews.it
Ana Politkovskaja, Foto: Direttanews.it
Ažurirano: 08.10.2012. 08:12h

Oko 200 osoba okupilo se u nedjelju 7. septembra u Moskvi da bi obilježilo šest godina od ubistva novinarke Ane Politkovskaje.

Učesnici okupljanja nosili su svijeće i fotografije, a govornici na skupu prisjećali su se Politkovskaje i njenih oštrih kritika politike Kremlja prema Čečeniji.

Američki Stejt department je saopštio da će nastaviti "da baca svjetlo na slučaj Politkovskaje" i zatražio dodatno angažovanje za "zaštitu novinara širom svijeta koji govore protiv zloupotreba".

Međunarodne nagrade i nerasvijetljena smrt

Ana Politkovskaja je privukla pažnju javnosti suprostavljanjem konfliktu u Čečeniji i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Novinarsku reputaciju Politkovskaja je stekla svojim izvještavanjem iz Čečenije, a njeni članci nakon 1999. godine o stanju u Čečeniji pretvoreni su u knjige.

Ubijena je 7. oktobra u liftu zgrade u kojoj je živjela

Ruski čitaoci tekstove Politkovskaje mogli su da prate u ruskim novinama Novaja gazeta, poznatim po osvrtima na političke i socijalne afere u Rusiji. Nakon 2000. Politkovskaja je dobila veliki broj internacionalnih nagrada za svoj rad.

Ubijena je 7. oktobra u liftu zgrade u kojoj je živjela, a njeno neriješeno ubistvo i dalje privlači pažnju svjetske javnosti.

Preporučujemo za Vas