Vestervele: Odlazak Merkel u Grčku je znak priznanja i poštovanja

Grčka želi da što prije dobije 31,5 milijardi eura u okviru međunarodne finansijske pomoći vrijedne 130 milijardi eura koja joj je odobrena
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2012. 20:28h

Putovanje Angele Merkel u Atinu je znak "poštovanja" i "priznanja", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele, dok opozicija poziva kancelarku da jasno pokaže svoju "solidarnost" sa Grcima, prenosi AFP.

"Posjet Merkel je čin priznanja za grčku vladu koja je zbog svoje reformske politike izložena snažnom pritisku, rekao je Vestervele u razgovoru za "Bild".

Portparol njemačke vlade Stefen Sajbert je rekao da Merkel posjetom Atini, prvom od početka finansijske krize, želi da "pogura" grčkog premijera Antonisa Samarasa čije "zalaganje za reformu" pohvalno ocjenjuje.

Antonis Samaras

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je rekao je za televiziju ZDF da svrha kancelarkine posjeta nije razgovarati o "onome o čemu će razgovarati trojka".

"Trojka će reći je li Grčka ispunila svoje obaveze. To je uslov za isplatu iduće tranše programa pomoći", rekao je Šojble.

Grčka želi da što prije dobije 31,5 milijardi eura u okviru međunarodne finansijske pomoći vrijedne 130 milijardi eura koja joj je odobrena.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc iz opozicionog SPD-a pozvao je Merkel da se zauzme za Grke.

"Njemci moraju da pokažu da je i u njihovom interesu da se pomogne Grčkoj i ne smiju se ponašati poput "bogatog rođaka koji je pametniji od svih", rekao je Šulc za regionalni dnevnik "Leipziger Vokszeitung".

Riječ "solidarnost" izgovorio je i predsjednik grupe FDP-a Rajner Bruderle, inače strog prema Atini.

Kancelarkina posjet je "jasan znak naše solidarnosti sa Grčkom", rekao je Bruderle.

Galerija

Bonus video: