Grčka: Predviđa se veći javni deficit od očekivanog

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je izjavio kako je Grčka do sada uspjela da ispuni dvije trećine predviđenih budžetskih obaveza
0 komentar(a)
Grčka, zastava, Foto: Huffpost.com
Grčka, zastava, Foto: Huffpost.com
Ažurirano: 18.09.2012. 16:28h

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras danas je izjavio kako, zbog recesije predviđa nešto veći javni deficit nego što se očekivalo ranije tokom 2012. godine, no ocijenio je kako je Grčka na dobrom putu da uspije u svom budžetskom oporavku pod uslovom da joj se omogući malo više vremena.

U govoru održanom na grčko-kineskoj konferenciji o ekonomiji, Sturnaras je spomenuo primarni budžetski deficit od 1,5 odsto krajem 2012. godine, u odnosu na jedan odsto, što je bio cilj na početku realizacije plana o ekonomskom oporavku koji su nametnuli EU i MMF.

Nova grčka vlada "reagovala je brzo i sigurni smo da je budžet za 2012. na dobrom putu", kazao je Sturnaras, dodavši kako je Grčka "do sada uspjela da ispuni dvije trećine predviđenih budžetskih obaveza".

Istakavši kako će se recesija nastaviti i u razdoblju između 2008. i 2014. dosegnuti kumulativni pad koji se procjenjuje na 25 odsto, zatražio je da se Grčkoj omogući više vremena da bi uspjela u oporavku.

Bonus video: