Počinju prozvodnju

Putin i Medvedev više neće da se voze "mercedesima", traže ruske limuzine

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. godine naložio je svojoj administraciji da ispita mogućnost oživljavanja proizvodnje limuzina
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 14:00h

Ruske vlasti razmišljaju o ideji da započne proizvodnja serije luksuznih automobila za potrebe najviših ruskih zvaničnika, prenijeli su danas ruski mediji.

Kako je objelodanio portparol kancelarije za predsjedničke poslove Viktor Krekov, plan je da se napravi lista ruskih automobilskih kompanija koje bi pravile više modela za zvaničnike, uključujući i one koji bi se koristili u zvaničnim povorkama ruskih državnika.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev 2010. godine naložio je svojoj administraciji da ispita mogućnost oživljavanja proizvodnje limuzina u legendarnom sovjetskom proizvođaču automobila - ZiL, sa ciljem da se koriste za potrebe vladinih zvaničnika, prenio je ruski list na engleskom jeziku "Moskov tajms" (Moscow times)

Ministar odbrane Anatolij Serdjukov predstavio je u decembru na sjednici vlade nacrte novog ZiL-a.

Krekov je u izjavi agenciji Interfaks objasnio da proizvodnja napredne verzije ZiL limuzine u tom trenutku nije bila na dnevnom redu ruskog predsjednika.

On je naveo da ZiL, prozvođač masivnih oklopnih vozila, ali i luksuznih oklopnih automobila za potrebe ruske diplomatije, najvjerovatnije neće proizvoditi novu liniju ruskih limuzina i dodao da se ispituju sve druge opcije.

Krekov je najavio da će detalji oko ovog projekta uskoro biti predstavljeni javnosti. Kao jednog od mogućih proizvođača, "Komersant" pominje rusku automobilsku grupu GAZ, koja je nekada pravila automobile za zvaničnike bivšeg SSSR-a.

Ideja o luksuznim automobilima dobila je na značaju pošto je predsjednik Vladimir Putin u aprilu izjavio da bi svi državni i lokalni zvaničnici trebalo da kupuju automobile proizvedene isključivo u Carinskoj uniji koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan.

Vozni park ruskih zvaničnika trenutno čine automobili stranih kompanija - mercedes, ford i BMV, podseća "Komersant".

Preporučujemo za Vas