"Mjera detoksikacije": Francuska zabranjuje mobilne telefone u osnovnim školama

"Mobilni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smiju da monopolizuju naš život", rekao je francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker za televizijski kanal LCI njuz
0 komentar(a)
Djeca, mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
Djeca, mobilni telefoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2018. 15:19h

Francuski učenici zavisni od mobilnih telefona moraće u školi da prežive bez njih zbog nacrta zakona koji je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker u četvrtak predstavio kao "mjeru detoksikacije" za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja, prenosi Hina.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće školske godine u septembru.

Osnovne škole bez mobilnih telefona predizborno je obećanje Emanuela Makrona.

Više od 90 odsto francuske djece stare 12 ili više godina posjeduje mobilni tekefon, navodi agencija Rojters.

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele da razmišljaju o sličnim mjerama.

"Mobilni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smiju da monopolizuju naš život", rekao je Blanker za televizijski kanal LCI njuz.

"Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate da čitate, pišete, računate, poštujete druge i radite u timu", dodao je on.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila predlog zakona.

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stefana Krošeta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbjednosni rizik. Dodao je da su učiteljima potrebni telefoni u slučaju vanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava zlostavljanje na internetu, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe telefona, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

Bonus video: