Merkelova ne želi tek tako da "pusti" Grčku

Merkel je na konferenciji za štampu poslije sastanka rekla da Njemačka želi da Grčka ostane u eurozoni
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 15:34h

Grčki premijer Andonis Samaras prenio je Njemačkoj da je njegovoj vladi potrebno dodatno vrijeme da sprovede bolne reforme i smanji budžetsku potrošnju na šta

se obavezala da bi dobila neophodnu međunarodnu finansijsku pomoć.

Samaras je to danas u Berlinu rekao kancelarki Angeli Merkel koja nije odmah odgovorila na zahtjev grčkog premijera za produženje roka, ali je na zajedničkoj konferenciji za štampu poslije sastanka rekla da Njemačka želi da Grčka ostane u eurozoni.

Ona je rekla da neće ocjenjivati reforme sprovedene u Grčkoj dok septembra ne dobije izvještaj međunarodnih revizora.

"Od početka krize uvijek sam jasno govorila da je Grčka deo euro zone i da želim da ona tu ostane", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji sa Samarasom u Berlinu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Samaras koji je na dužnosti odjuna, izabrao Njemačku za svoju prvu posjetu inostranstvu i rekla da je uverena da njegova vlada "čini sve da riješi sve probleme".

"Ne tražimo više novca, već vremena da dišemo"

Samaras je rekao da je siguran da će izvještaj revizora "trojke" -Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, koji se očekuje septembra, "pokazati da će (grčka) vlada vrlo brzo pokazati rezultate".

"Ne tražimo više novca, već vremena da dišemo", rekao je Samaras i obećao da će njegova vlada do kraja sprovesti reforme koje se od nje traže.

Podvlačeći da Berlin očekuje da Atina ispunjava preuzete obaveze, kancelarka je pozdravila "novi početak" u odnosima između dvije zemlje.

Ona je ipak ponovila da želi da sačeka izvješaj trojke, što je stav koji deli francuski predsjednik Fransoa Oland sa kim je sinoć večerala.

Samaras se poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom, sjutra sastaje sa Olandom.

Merkel i Samaras su nastojali da pokažu jedinstvo i uzajamno razumevanje, iako je nekoliko njemačkih zvaničnika nedavno govorilo o mogućnosti ispadanja Grčke iz euro zone.

Samaras je pozvao Njemačku da prekine te neproduktivne izjave u vrijeme kada Grčka pokreće program privatizacije.

Merkel se takođe založila za smirivanje:

"Smatram da je moj zadatak da učinim nešto da se napori drugih priznaju", rekla je ona.

"Treba da radimo tako da većina Grka i većina Njemaca vide isto", rekla je ona i dodala da će učiniti sve da Njemačka pruži najveću moguću pomoch Grčkoj da ispuni obaveze.

Bonus video: