Morisi: Britanija je zagađena patriotizmom

Bivši pjevač Smitsa ne dijeli entuzijazam prema Olimpijskim igrama, jer smatra da je previše nacionalizma, a da kraljevska porodica samo zloupotrebaljva"momenat"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2012. 12:13h

Stiven Patrik Morisi, bivši pjevač grupe Smits, nije slavio tri zlatne medalje Britanaca, već se usresredio na kritiku 'nevjerovatnog nacionalizma' na Olimpijskim igrama.

'Ne mogu gledati Olimpijske igre zbog ekstremnog nacionalizma koji ocrnjuje cijelu manifestaciju', napisao je na svojoj stranici.

"Je li Engleska ikad bila toliko zagađena patriotizmom? Blještavi članovi kraljevske porodice oteli su Olimpijske igre i koriste ih za svoje imperijalne interese, a u medijima nigdje nije dozvoljen glas opozicije."

Morisi je još izjavio da je London odjednom promovisan kao super brend koji ima puno bogatih sadržaja i izvoznih kvaliteta, dok ostatak Engleske, izvan fotošopirane slike prijestolnice, drhti pod pritiskom recesije, teških okolnosti i na rubu je ekonomske katastrofe.

"U međuvremenu britanski mediji prezentuju 24-satnu izglancanu sliku kraljevske porodice koja se nonšalantno osmjehuje pri svakom luksuznom trošenju, kao da takav prizor opet može povezati cijelu zemlju."

Pjevač je izrevoltiran još pojasnio da u 2012. engleske vođe smatraju publiku nesposobnom za formiranje vlastitih misli i stavova.

"Nedavno se vozeći kroz Grčku, primijetio sam da se ponavljaju grafiti ispisani velikim plavim slovima: Wake up, wake up (probudite se). Mogli su isto tako biti napisani za Britance', zaključio je ogorčeno.

Bonus video: