Štimovanje libora krivično djelo

Manipulisanje referentinih stopa, poput libora i euribora, biće klasifikovano kao krivično djelo, navodi se u saopštenju EK
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 20:04h

Evropska komisija je predložila da se štimovanje kamata kriminalizuje nakon bankarskog skandala sa liborom.

Manipulisanje referentinih stopa, poput libora i euribora, biće klasifikovano kao krivično djelo, navodi se u saopštenju EK. Komesarka za pravdu Vivijan Reding je saopštila da će taj potez pomoći da se "stane na kraj kriminalnoj aktivnosti u bankarskom sektoru".

Komisija želi da članice EU usvoje nove zakone.

"Povjerenje javnosti je znatno opalo zbog najnovijih skandala oko ozbiljnih manipulacija sa kamatnim stopama od strane banaka", rekla je Reding.

"Zato danas predlažemo pravila na nivou EU kako bismo se izborili protiv ove vrste zloupotrebe tržišta i zatvorili bilo kakve rupe u propisima. Reding je dodala da je to tek prvi korak u iskorjenjivanju lošeg ponašanja bankara, koje je uporedila sa „korumpiranim krupijeima koji se klade sa ušteđevinom svojih klijenata".

Mišel Barnije, komesar za unutrašnje tržište, rekao je da se razmatra stroža kontrola takvih stopa i doveo u pitanje metod po kojem se one trenutno obračunavaju.

Banke su do sada same određivale libor i njegov evropski ekvivalent – euribor, ali će se ta praksa vjerovatno prekinuti.

"Sve opcije su na stolu osim jedne, a to je ona o statusu kvo i samoregulaciji" rekao je Barnije novinarima.

Britanska banka Barkliz, koja je stara 300 godina, kažnjena je sa 370 miliona eura nakon što je pokušala da manipuliše stopama euribora i libora 2005. i 2009. Skandal je doveo do ostavki čelnih ljudi te banke.

Petnaest finansijskih institucija je i dalje pod istragom u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Aziji u vezi sa skandalom štimovanja kamatnih stopa.

Libor je štimovan uglavnom naniže, što je za rezultat imalo jeftinije kredite, manje troškove platnih kartica i slično.

Libor je u stvari londonska međubankarska kamatna stopa, ona po kojoj banke jedna drugoj pozajmljuju novac, a što se potom koristi kao referenca za kamate na komercijalne kredite, što znači da praktično određuje globalnu cijenu novca. Izračunava se po posebnoj metodologiji koja eliminiše najviše i najniže ponuđene kamate, a one između uprosječuje.

Barkliz je manipulisao ovom stopom da bi, kad je izbila svjetska kriza, pokazao da se zadužuje jeftinije i da je shodno tome finansijski zdraviji nego što je stvarno bio. Iste motive za štimovanje libora imale su i druge banke.

Banke su do sada same određivale libor i njegov evropski ekvivalent – euribor, ali će se ta praksa vjerovatno prekinuti

Galerija

Bonus video: