Grčka u dubokoj depresiji, Samaras strahuje za oporavak

Grčka je u "Velikoj depresiji“ u kakvoj su bile Sjedinjene Američke Države 1930-tih, rekao je premijer Andonis Samaras bivšem predsjedniku SAD Bilu Klintonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 15:06h

Samarasov komentar je uslijedio dva dana uoči dolaska u Atinu grupe međunarodnih povjerilaca koji insitiraju na daljim mjerama štednje ukoliko Grčka koja se povija pod teretom masivnog spoljog duga od preko 360 milijardi evra, namjerava da dobije dalju finansijsku pomoć i izbegne haotični bankrot.

Očekuje se da grčki ukupan domaći proizvod (BDP) do kraja 2012. opadne za petinu, u petoj uzastopnoj godini recesije, pod uticajem povećanja poreza, smanjenja troškova i plata shodno zahtjevima dva paketa pomoći koje su joj dali Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Grčka je od proljeća 2010. primila preko 240 milijardi evra kredita uz veliki oprost duga

Nezaposlenost je u Grčkoj dostigla rekordnih 22,6 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Grčka mora do 2014. da smanji svoj budžetski deficit ispod tri odsto BDP, sa 9,3 odsto koliko je iznosio 2011, što zahtjeva dodatnih 12 milijardi evra u smanjenjima troškova ivišim porezima, povrh 17 milijardi koliko su iz budžeta uštedele dosadašnje vlade.

Grčka želi da joj kreditori omoguće dvije dodatne godine kako bi ostvarila budžetski cilj i izbjegla još dublje ekonomsko propadanje, no ovi se protive takvoj ideji Atine jer bi to značilo još veću finansijsku pomoć prezaduženoj zemlji.

Klinton je na sastanku sa premijerom Samarasom kritikovao grčke kreditore da se pretjerano usredsređuju na štednju.

Grčka bi vjerovatno lakše mogla da otplati svoj dug ukoliko bi prvo ostvarila privredni oporavak, kazao je Klinton.

Klinton je došao u Grčku da promoviše Helensku inicijativu koju su pokrenuli biznismeni grčkog porijekla koji žive u inostranstvu.

Bonus video: