MALI PREDAH

Bez novih mjera štednje za Grke ove godine

Grci će ove godine biti pošteđeni novih mjera štednje, obećali su danas lideri partija koje čine trojnu koalicionu vladu, mada su odbili da isključe još oštriju štednju počev od 2013.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 20:22h

Konzervativni premijer Andonis Samaras sastao se danas sa liderima Socijalističke partije i Demokratske ljevice u pokušaju da utanače detalje novog paketa mjera za uštedu još 11,5 milijardi eura.

Međunarodni kreditori traže da Grčka to sprovede 2013. i 2014. godine. Grčki politički lideri su, takođe, pokušali da nađu povoljnije rješenje za smanjenje deficita ovogodišnjeg državnog budžeta.

Samaras se sastao sa liderima socijalista i Demokratske ljevice pošto petodnevni razgovori na nivou vlade nisu donijeli opipljive rezultate.

"Odlučili smo da ove godine neće biti novih mjera (štednje)", rekao je poslije sastanka lider Demokratske ljevice Fotis Kuvelis, a ministar finansija Janis Sturnaras je odbio da isključi strože mjere iduće godine.

Kuvelis je dodao da će finansijski plan Vlade biti finaliziran narednih dana. Kada je Samaras pobijedio na junskim parlamentarnim izborima, okončavši tako mjesece političke nesigurnosti, obećao je da će ponovo pregovarati o uslovima međunarodne pomoći Grčkoj, koja uključuje oštre mjere čiji cilj je smanjenje deficita. Kuvelis je naveo da se narednih dana može očekivati novi zahtjev za ponovno pregovaranje o uslovima pomoći, odnosno da će Grčka tražiti dvije godine više za smanjenje deficita državnog budžeta.

Delegacija kreditora - EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, takozvana "trojka" - trebalo bi da se iduće nedjelje vrati u Atinu.

U Njemačkoj, ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da evropski kreditori treba da sačekaju izvještaj "trojke" o Grčkoj prije no što donesu bilo kakvu odluku. Ranije se predviđalo da bi odluka za to mogla biti odložena za septembar.

"Grčkoj su neophodne ozbiljne i dugotrajne mjere prilagođavanja u mnogim oblastima", rekao je Šojble za današnje izdanje njemačkog lista "Rajniše post" (Rheinische Post).

Od početka krize 2009, stanovništvo Grčke naglo siromaši i stopa nezaposlenosti mahnito skače, privreda je u petoj godini recesije, a milijarde eura međunarodnih kredita idu povjeriocima.

MMF je u izvještaju objavljenom ove godine upozorio da je grčki plan za smanjenje državnog duga i deficita u opasnosti da propadne što je nedavno donekle potvrdio i ministar finansija Sturnaras.

Galerija

Preporučujemo za Vas