"Prijatelja Sirije" najavili veću pomoć opoziciji

Na konferenciji "Prijatelja Sirije" danas je ponovno istaknuto da predsjednik Bašar Al-Asad mora da napusti vlast a na kraju je najavljena i namjera o znatno većoj pomoći sirijskoj opoziciji
88 pregleda 0 komentar(a)
Prijatelji Sirije, Foto: Rojters
Prijatelji Sirije, Foto: Rojters
Ažurirano: 06.07.2012. 17:38h

Današnjoj konferenciji "Prijatelja Sirije" prisustvovalo je stotinjak učesnika iz zapadnih i arapskih država.

" Učesnici su se međusobno složili i izjasnili o tome da svi oni čija prisutnost u Siriji kompromituej vjerodostojnost procesa tranzicije moraju biti 'udaljeni', da bi se tranzicija mogla sprovesti. Takođe je istaknuto da Bašar al-Asad mora da ode s vlasti", stoji u zajedničkom saopštenju u kojem se ističe da će sirijskoj opoziciji biti omogućena znatno veća pomoć nego do sada.

" Neke će zemlje učesnice konferencije opoziciji poslati sredstva za komunikaciju koja će im omogućiti sigurnije međusobno komuniciranje, kao i bolju i sigurniju komunikaciju sa inostranstvom", stoji u dokumentu.

Savjet bezbjednosti UN-a pozvano je da hitno usvoji obavezujuću rezoluciju koja bi podržala plan posebnog izaslanika za Siriju Kofija Anana, kao i sporazum o političkoj tranziciji postignut prošle nedjelje u Ženevi.

Poglavlje 7. Povelje UN-a otvara mogućnost sankcija, pa i pribjegavanja sili protiv onih koji ne budu poštovali tekst rezolucije. Mjere koje će omogućiti poštovanje rezolucije biće donešene u skladu s članom 41. Povelje UN-a, stoji u zaključcima konferencije.

"Savjet bezbjednosti UN-a može da odluči koje mjere da primijeni, a da se pritom ne radi o primjeni oružane sile, kako bi donešene odluke postale djelotvorne", piše u članu 41.

Zapad s jedne, a Kinezi i Rusi s druge strane, različito tumače sporazum iz Ženeve. Moskva i Peking smatraju da Sirijcima treba dozvoliti da sami odluče o vlastitoj budućnosti dok Zapad smatra da dokument uključuje odlazak Bašara al-Asada.

SAD su potvrdile da su nužne dalje, oštre sankcije protiv Sirije. „Vrijeme je za rezoluciju Savjeta bezbednosti, kojom bi se povećao pritisak na Asada, izjavio je jedan diplomata iz delegacije američke ministarke spoljnih poslova Hilari Klinton. Cilj su, u prvom redu, privredne sankcije iz poglavlja sedam povelje UN koja predviđa, u slučaju ugroženosti mira, sankcije – sve do vojne intervencije.

Ipak, njemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele izjavio je da u vojnoj intervenciji ne vidi rešenje. „Mi ćemo naravno pojačati naše diplomatske napore“, rekao je Vestervele.

Sastanak u Parizu je, poslije Tunisa u februaru i Istambula u aprilu, već treća konferencija o Siriji.

Bonus video: