Šta li Grke čeka?

Kameron ne dozvoljava Grcima u Britaniju

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi bilo u interesu Britanije da uvede strogu graničnu kontrolu u slučaju da Grčka napušti eurozonu
3 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Guardian
Dejvid Kameron, Foto: Guardian
Ažurirano: 04.07.2012. 12:39h
Dejvid Kameron je rekao da je vlada razmotrila zakonska prava koja bi Londonu dozvolila da liši državljane Grčke njihovog prava na slobodno kretanje u Evropskoj uniji, ukoliko se kriza u evrozoni pogorša, piše britanski list Gardijan.

Premijer je potvrdio da su ministri skicirali više planova za "niz nepredviđenih situacija", a najgori scenario predviđa izlazak Grčke iz eurozone, koji bi grčku privredu doveo do kolapsa, dok bi stotine hiljada njenih građana koji trenutno imaju pravo da se nastane u bilo kojoj državi EU, moglo da napušti zemlju.

Kameron je naveo da je London spreman da preduzme mjere za spriječavanje masovnog priliva građana Grčke.

"Spreman sam da uradim sve što je potrebno da očuvam bezbjednost naše zemlje, zdravlje našeg bankarskog sektora, snagu naše ekonomije. Na kraju dana, to je prva i osnovna dužnost premijera", poručio je on.

Na pitanje poslanika da li bi ograničio pravo grčkih građana da putuju u Britaniju, premijer je rekao da bi bio spreman čak i na to.

"Nadam se da neće doći do toga, ali, koliko razumem, postoje zakonske mjere koje mogu da se upotrebe u određenim kriznim slučajevima. Morate da planirate, da imate više opcija, da budete spremni na sve, suviše je neizvjesnosti u svijetu. Ipak, nadam se da te mjere neće biti neophodne", naveo je Kameron.

Preporučujemo za Vas