Grčka zahtijeva nove pregovore o planu štednje

Samaras u pismu navodi da sve veća recesija dokazuje da je neophodna revizija plana o štednji, a koji je uslov da ta zemlja dobije novu pomoć u vrijednosti od 130 milijardi
0 komentar(a)
Andonis Samaros, Foto: 3.bp.blogspot.com/
Andonis Samaros, Foto: 3.bp.blogspot.com/
Ažurirano: 28.06.2012. 11:15h

Grčka će na Samitu šefova država i vlada EU u Briselu zatražiti nove pregovore o njenom planu štednje, objavio je danas grčki dnevni list "Ta Nea".

Pismo grčkog premijera Andonisa Samarasa, u kojem se naglašava da su parlamentarni izbori 17. juna u Grčkoj pokazali da je većina Grka proevropski orijentisana, u Brisel će odnijeti predsjednik Grčke Karlos Papuljas.

Samaras je odustao od putovanja na samit EU jer je prošlog vikenda hitno operisan.

Predstavnici "Trojke" trebalo bi da sledeće nedelje dođu u posjetu Grčkoj.

"Ne čekajte odluku o Grčkoj na sastanku Evropskog savjeta", rekao je u ponedeljak portparol njemačke vlade Štefan Sejbert.

Grčka vlada traži odlaganje na dvije godine odluka iz potpisanog dogovora i zamrzavanje nekoliko tačaka tog dokumenta, među kojima je otpuštanje 150.000 zaposlenih u državnim institucijma do 2015. godine.

Bruto domaći proizvod Grčke mogao bi da 2012. godine umesto 5 koliko je planirano, bude 6,7 odsto. U toj zemlji trenutno je bez posla 22,6 odsto ljudi.

Grčki mediji pred posjetu "Trojke" i Samita EU u Briselu obiluju "katastrofalnim prognozama", piše Frans pres, i navodi jedan od objavljenih podataka prema kojem će u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod iznositi 9,1 odsto.

Bonus video: