"ZLATNA ZORA"

Grci glasali za neonaciste u parlamentu

"Procenat glasova koji je dobila Zlatna zora nije slučajan, i glasači te stranke znaju šta mogu da očekuju kada glasaju za nju"
15 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 22:01h

Oko 430.000 Grka, odnosno sedam odsto glasača dalo je glas nacionalističkoj i rasističkoj partiji Zlatna zora, za koju je na izborima 2009. godine glasalo samo 18.000 Grka, poslije čega Zlatna zora nije imala nijednog poslanika u parlamentu.

"Zlatna zora je tu da bi i ostala", rekao je osnivač te stranke Nikos Mihaloljakos.

Taj 55-godišnji matematičar je u više navrata izjavio da su mu bliska uvjerenja grčkog fašističkog diktatora Joanisa Metaksasa koji je bio premijer Kraljevine Grčke od 1936. do 1941. godine, prenosi Beta.

Mihaloljakos je 2010. godine izabran za odbornika Opštine Atina, kada je napravio skandal pošto je ulazeći u Opštinu nacistički salutirao - podigavši ispruženu desnu ruku koso uvis.

"Procenat glasova koji je dobila Zlatna zora nije slučajan, i glasači te stranke znaju šta mogu da očekuju kada glasaju za nju, što svjedoči o njihovoj tendenciji u ovom trenutku, i koliko Zlatna zora počinje da se ukorjenjuje u grčko glasačko tijelo", rekla je agenciji Frans pres profesorka kriminologije Sofija Vidali.

Partija Zlatna zora, osnovana 1980. godine, u početku je bila poluilegalni pokret, ali je u posljednje vrijeme uspjela da ojača zahvaljujući očaju grčkih građana zbog ekonomske krize, navodi Frans pres.

"Mi smo nacionalistički pokret u Parlamentu i na ulici, i naša misija je da zaštitimo prava Grka... a ilegalna imigracija je rana za Grčku", rekao je juče Mihaloliakos.

Više članova njegove partije optuženo je za nasilje nad imigrantima, a među njima je kandidat Zlatne zore na prethodnim izborima, 6. maja, optužen da je septembra 2011. godine nožem napao tri Avganistanca. Suđenje mu je krajem maja odloženo po šesti put.

Portparol Zlatne zore, Ilias Kasidiaris koji je juče ponovo izabran za poslanika, takođe čeka suđenje, optužen za učešće u oružanom napadu kada je opljačkan jedan grčki student.

Kasidiaris je izazvao oštru osudu javnosti kada je ovog mjeseca, u direktnoj televizijskoj emisiji, ošamario poslanicu komunističke partije Lianu Kaneli, a drugu gađao čašom vode. Iako je za njim izdat nalog za hitno hapšenje, uspio je da pobjegne i sakrije se, i da postigne da se postupak pretvori u redovni, sudski.

Grčka Liga za zaštitu ljudskih prava je poslije toga u pismu upućenom vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova izrazila oštro negodovanje zbog toga što se nasilnici ne kažnjavaju, već i dalje šire atmosferu straha.

Kasidiaris je izazvao oštru osudu javnosti kada je ovog mjeseca, u direktnoj televizijskoj emisiji, ošamario poslanicu komunističke partije

"Problem je u tome što je trebalo da se tako nešto dogodi direktno na televiziji, da bi čak i oni najravnodušniji razumjeli da nešto nije u redu, kada se nacisti pozivaju da učestvuju u debatama", napisao je novinar i specijalista za ekstremnu desnicu u Grčkoj Dimitris Psaras.

"Taj sat jako kasni" u Grčkoj, dodao je on.

Na ponovljnim prevremenim poslaničkim izborima, održanim juče u Grčkoj, konzervativna Nova demokratija je pobijedila sa 29,87 odsto glasova - ali to joj nije dovoljno da samostalno formira vladu, druga je koalicija ljevice Siriza sa 26,75 odsto, a treći socijalistički PASOK, za koga je glasalo 12,41 odsto grčkih birača.