Njemački list naljutio Grke preporukom o glasanju

U čak dva uvodnika - na njemačkom i grčkom, koji su, objašnjava njemački list, "vanredno objavljeni", Grcima se preporučuje da na poslaničkim izborima glasaju - protiv partije Siriza
0 komentar(a)
Financial Times Deutschland, Foto: Www.ftd.de
Financial Times Deutschland, Foto: Www.ftd.de
Ažurirano: 15.06.2012. 16:44h

Grčki političari su se danas ujedinili u ocjeni da provokaciju predstavlja apel u njemačkom izdanju Fajnenšel tajmsa, (Financial Times Deutschland, FTD), da se na nedjeljnim izborima u Grčkoj glasa protiv koalicije ljevice Siriza koju taj njemački list naziva "demagoškom".

U čak dva uvodnika - na njemačkom i grčkom, koja su, objašnjava njemački list, "vanredno objavljena", Grcima se preporučuje da na prijevremnim poslaničkim izborima koji se smatraju odlučujućim za sudbinu najjužnije članice EU, glasaju - protiv Sirize.

"FTD i većina Grka imaju zajednički interes: njihova zemlja mora zadržati euro", piše list koji je ranije već izrazio koga preferira na izborima, mada tada samo u izdanju na njemačkom jeziku.

"Samo sa strankama koje prihvataju uslove međunarodnih donatora se može postići da vaša zemlja zadrži euro", piše list.

"Oduprite se demagogiji Aleksisa Ciprasa i njegove partije Sirize. Ne vjerujte obećanjima koja kažu da ugovor jednostavno možete raskinuti, bez posljedica...", piše u uvodniku.

Siriza je u saopštenju osudila "sirovo miješanje bez presedana koje vrijeđa nacionalni ponos i podriva demokratiju" u Grčkoj.

"Jedino što bi se još moglo desiti poslije ovako provokativnog i uvredljivog miješanja" bilo bi da njemačka kancelarka i ministar finansija "dođu da dijele glasačke listiće desnice na izborima u nedjelju", odgovorio je visoki zvaničnik Sirize Dimitris Papadimulis.

Desnica koje se tik uz Sirizu bori za isbornu pobjedu, i socijalisti, takođe su reagovali sa ogorčenjem, uz ocjenu da njemački list zapravo radi za ljevicu.

"Mi smo ponosni ljudi (...) Mi ne želimo uputstva (...) Mi ne želimo provokacije i mahinacije", rekao je portparol konzervativne Nove demokratije.

Predstavnik socijalista Ana Diamantopolu izrazila je žaljenje zbog "zastrašujuće političke nekorektnosi", optuživši FTD da djeluje kao "filijala" organa Sirize - atinskog lista "Avgi".

Ona je optužila njemačke krugove da žele da izguraju Grčku "iz zone eura".

Iako se zalaže za napuštanje "Memoranduma" - nametnutog plana povjerilaca (EU i MMF) koji utvrđuje niz drastičnih mjera štednje u Grčkoj da bi uredila budžet i privredu, Siriza ponavlja da želi da Grčka ostane u zoni eura za šta se zalaže i velika većina Grka (80 odsto po nedavnim anketama).

Ali, u Evropi i šire, veliko je strahovanje da će Ciprasova eventualna pobjeda destabilizovati zonu eura.

FTD poziva Grke da glasaju za Novu demokratiju Andonisa Samarasa: "To nije laka odluka", piše list i procjenjuje da je ta stranka "decenijama vodila lošu politiku".

Ali, "vašoj zemlji će biti bolje sa koalicijom koju predvodi Andonis Samaras, nego Cipras koji želi povratak u prošlost i u svijet koji više ne postoji".

Vlada Njemačke je, suprotno tome, u petak ostala diplomatski neutralna: Angela Merkel koja je izazvala negodovanje u Grčkoj 21. maja jer je izjednačila izbore 17. juna sa referendumom o euru, "ne daje savjete za glasanje na izborima u Grčkoj", i Berlin je "spreman da sarađuje sa bilo kojom izabranom vladom neke partnerske zemlje", naglasio je portparol Vlade.

Bonus video: