Tajni plan Evropske unije

Izgleda da se glavni problem, hoće li Grčka ostati u monetarnoj uniji, ne dovodi više u pitanje, već da li će Španija uspjeti da spasi prezadužene banke
4 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 08:43h

Zvaničnici iz vrha Evropske unije razmišljaju o novim zajedničkim koracima kako bi spasili monetarnu uniju. Govori se čak i da je skovan "tajni plan".

Njemački dnevnik "Velt am Zontag" pisao je o tajnom planu koji se kuje za Evropu.

A na tom planu iza kulisa rade zajedno predsjednik Savjeta EU Herman van Rompej, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, šef euro-grupe Žan Klod Junker i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, prenosi "Deutsche Welle".

Ideje o bankovnoj uniji

Taj plan ni u kom slučaju nije tajna za vodeće figure Evropske unije. Jer, oni su još na posljednjem vanrednom samitu 23. maja, dobili nalog da do redovnog Samita EU koji će se održati krajem juna, razmisle o dugoročnim rešenjima krize.

Kriza se od tada još više zaoštrila. Izgleda da se glavni problem, hoće li Grčka ostati u monetarnoj uniji, ne dovodi više u pitanje, već da li će Španija uspjeti da spasi prezadužene banke. Onaj ko je htio, mogao je još prošle semice da čuje predloge iz viših krugova EU.

Žoze Manuel Barozo

Očigledno aludirajući na Španiju, Barozo je, na primjer, govorio o ideji stvaranja "bankovne unije sa zajedničkim finansijskim nadzoromi zajedničkim osiguranjem uloga štediša". Šta to konkretno treba da znači – to nije rekao.

Berlin strahuje od odgovornosti

To je, ipak 4. juna postalo jasnije. Evropski komesar za monetarna pitanja, Oli Ren je, nakon razgovora s novim francuskim ministrom finansija Pjerom Moskovicijem, ukazao da je "važno razmisliti o direktnoj dokapitalizaciji banaka", misleći pri tom da se to može učiniti iz fondova za spas evra (EFSF i ESM).

Do sada su samo države mogle da iz fondova za spas eura dobijaju pomoć. Kada se radi o stavu Berlina to bi tako trebalo i da ostane.

Njemačka strahuje da će na kraju biti odgovorna za španske banke, bez da ima bilo kakvu kontrolu nad njima. A ni Moskovicijeve riječi nisu baš umirile Berlin:

"Mi smo za bankovnu uniju", složio se on sa komesarom Renom dodajući da će to biti "jedna od mogućnosti koja će se naći na dnevnom redu narednog samita 28. i 29. juna".

Ustupci Angele Merkel

I na sastanku 4. juna kancelarke Angele Merkel i Žozea Manuela Baroza u Berlinu, Merkel je nagovijestila izvjesne ustupke.

Ona će sa Barozom "razgovarati o tome u kojoj mjeri se relevantne banke mogu staviti pod specifičan evropski nadzor. Njemačka kancelarka ipak je naglasila da su to "dugoročna razmišljanja".

Angela Merkel takođe izbjegava termin "bankovna". Kancelarka očigledno dijeli mišljenje mnogih da u monetarnoj uniji ovako više ne ide. I fiskalni paket koji je s mukom donesen "nije dovoljan korak".

Time je njemačka kancelarka zapravo reagovala na izjavu Marija Dragija koji je rekao: "Konstrukcija na kojoj posljednjih deset godina počiva euro i za koju smo smatrali da je stabilna, neće biti održiva ukoliko ne preduzmemo odgovarajuće korake".

Galerija

Bonus video: