Poljska opozicija prijeti blokadom ulaska Hrvatske u EU

"Pravo i Pravda se zalaže za to da Hrvatska bude u Uniji. Hrvatski narod koji je vjekovima povezan sa Evropom zaslužuje članstvo", rekao je Čarnjecki
4 komentar(a)
Ludvik Dorn, Foto: Wiadomosci.wp.pl
Ludvik Dorn, Foto: Wiadomosci.wp.pl
Ažurirano: 25.05.2012. 09:40h

Poljska opoziciona desnica zaprijetila je da će blokirati ratifikaciju sporazuma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji ako premijer Donald Tusk ne pristane na neke ustupke u spoljnoj politici, prije svega na to da se u Poljskoj raspiše referendum o uvođenju eura.

Inicijativu je pokrenuo Ludvik Dorn - nekada bliski saradnik braće Kačinjski, pokojnog predsjednika Leha i bivšeg premijera Jaroslava, - sada poslanik nove stranke Solidarna Poljska.

Ona je nastala odvajanjem grupe poslanika od stranke Pravo i Pravdu Jaroslava Kaccinjskog.

"Nemam ništa protiv Hrvatske, ali postoji red kako se voli. Prvo se voli domovina a tek onda druga zemlja", kazao je Dorn u intervjuu koji objavljuje današnje izdanje lista Žečpospolita.

Dornova ideja je da poslanici Slobodne Poljske uz konzervativce Jaroslava Kačinjskog blokiraju ratifikaciju sporazuma o ulasku Hrvatske u EU sve dok premijer Tusk ne pristane da Poljaci na referendum odluče da li će Poljska ulaziti uopšte u eurozonu.

Takođe zahtjeva da za pristupanje Poljske fiskalnom paktu EU bude neophodna ustavna, tročetvrtinska a ne prosta većina poslanika i da u Odboru za evropska pitanja Sejma poljskog parlamenta kontrolu nema vladajuća Građanska platforma premijera Tuska.

Pravo i Pravda Kačinjskog i Slobodna Poljska Zbignjeva Žobre imaju u Sejmu 156 od 460 poslaničkih mjesta, te bez njih Sejm nije u stanju da ratifikuje sporazum sa Hrvatskom.

"Ne vjerujem da odgovorni političar, čak i opozicioni, može da napiše takve svaštarije koje udaraju u nacionalne interese Poljske. Poljska je uvijek podržavala evropske težnje Hrvatske", izjavio je portparol poljske vlade Pavel Graš, odbivši ovakav zahtjev kao običnu ucjenu.

Potpisivanje Sporazuma o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju bilo je jedno od glavnih spoljno-političkih dostignuća predsjedavanja Poljske EU u drugoj polovini 2011.

Konzervativci Kačinjskog ne isključuju da će blokadu podržati ali ne otvoreno već posredno, uzdržavajući se od glasanja, što bi u praksi međutim imalo isti efekat, jer glasova za ratifikaciju ne bi bilo dvoljno.

"Pravo i Pravda se zalaže za to da Hrvatska bude u Uniji. Hrvatski narod koji je vjekovima povezan sa Evropom zaslužuje članstvo. Ne mogu da zamislim da glasamo protiv sporazuma ali mogu da zamislim da se uzdržimo glasanja", rekao je listu Gazeta viborča poslanik konzervativaca Rišard Čarnjecki.

Potpisivanje Sporazuma o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju bilo je jedno od glavnih spoljno-političkih dostignuća predsjedavanja Poljske EU u drugoj polovini 2011. a sa tom ocjenom se slažu i vlada i opozicija.

Bonus video: