MMF: Reforme u Grčkoj su neizbježne

Izvršni direktor MMF-a, Kristin Lagard izjavila je da će grčka ljevica morati da se suoči sa strogim fiskalnim mjerama, čak i ako odbacuje zahtjeve za strogu štednju koji su došli sa programom za spašavanje Grčke
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2012. 18:26h
Grčka ljevica bi mogla da odbaci stroge mjere štednje, "ali u zamjenu za šta?". "Vjerovatno za još teže mjere koje će ionako morati da budu preduzete''

"Ta cijena je povećana produktivnost radne snage, to su strukturalne reforme, to je fiskalna konsolidacija kada neka zemlja ima tako veliki deficit, to je, u izvjesnom stepenu, povratak na finansijska tržišta radi finansiranja svog duga", ukazala je Lagardova i dodala da "te mjere moraju da budu preduzete".

Osvrćući se na mogućnost da grčka ljevica odbaci program strogih mjera štednje koji je uslov za dobijanje pomoći za spašavanje od 130 milijardi eura (165,5 milijardi dolara) od Evropske unije i MMF-a, Lagard je naglasila da su bolna prilagođavanja neizbježna.

Ljevica bi mogla da odbaci te stroge mjere, "ali u zamjenu za šta?". "Vjerovatno za još teže mjere koje će ionako morati da budu preduzete'', rekla je ona.

Aleksis Cipras, lider grčke radikalne ljevičarske koalicije Siriza koja se protivi strogoj štednji, rekao je danas da njegova partija neće tražiti napuštanje eura ako na predstojećim izborima 17. juna dođe na vlast. "Glas za ljevicu ne znači da ćemo napustiti euro. Nasuprot, mi ćemo zadržati euro", rekao je lider partije Siriza koja ima najviše izgleda da pobijedi na sljedećim izborima.

Cipras je, međutim, takođe pozvao Francusku i Njemačku da "prestanu sa svojom politikom primoravanja na strogu štednju iz solidarnosti s grčkim narodom". "Evropa ima obavezu da izbjegne novu tragediju", rekao je on.

Lagardova je, međutim, ukazala da će Grčka, ipak, morati da sprovede reforme kako bi spasla svoju ekonomiju. Bez strukturalnih reformi "ništa neće pomoći toj zemlji na dugi rok", zaljučila je Lagardova.

Cijena izlaska Grčke iz eurozone - između 500 i 1.000 mlijardi

Bivši grčki premijer Lukas Papadimos ocijenio je danas da se ne može isključiti planiranje izlaska Grčke iz eurozone, i napuštanje eura kao valute, ali je upozorio da bi takav ishod mogao da utiče i na zemlje van eurozone.

"Iako je takav jedan scenario malo vjerovatan i nepoželjan i za Grčku i za druge zemlje, ne možemo isključiti da su pripreme u toku da bi se ograničile potencijalne posljedice grčkog izlaska iz eurozone", rekao je Papadimos za današnje izdanje lista Vol strit žurnal (Wall Street Journal).

"Neki proračuni koje sam vidio nagovještavaju da bi inflacija mogla da ode na 30 do 50 odsto", rekao je bivši grčki premijer

"Rizik da Grčka napusti euro je stvaran" i to zavisi od Grčke podrške, ili nedostatka podrške, primjeni ekonomskog programa koji diktiraju Evropska unija, MMF i Evropska centralna banka, rekao je Papadimos.

On je naveo procjene prema kojima bi cijena izlaska Grčke iz eurozone bila između 500 milijardi i 1.000 mlijardi eura, u šta je uključen i uticaj na tržišta, mogući efekti širenja krize na druge, i štete načinjene privredi.

"Neki proračuni koje sam vidio nagovještavaju da bi inflacija mogla da ode na 30 do 50 odsto", rekao je on.

Bonus video: