Grčka dobila prelaznu, tehnokratsku vladu

Predsjednik Papuljas je povjerio mandat za sastav vlade Panajotisu Pikramenosu, predsjedniku Državnog savjeta i predsjedniku Vrhovnog upravnog suda
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 14:28h

Grčka je dobila prelaznu vladu u kojoj je 16 ministara, uglavnom visokih funkcionera i univerzitetskih profesora, čiji je zadatak da pripreme nove izbore 17. juna.

Ti izbori raspisani su u srijedu, nakon što su propali svi pokušaji da se na osnovu rezultata izbora od 6. maja formira nova vlada.

Predsjednik Vrhovnog upravnog suda Panajotis Pikramenos (67), koji je imenovan za tehničkog premijera, u četvrtak je zajedno s ministrima u novoj vladi položio zakletvu, uoči konstitutivne sjednice novog grčkog parlamenta.

Članovi kabineta su položili zaketvu pred atinskim i svegrčkim arhiepiskopom Jeronimusom.

Prelazna vlada sastavljena je od univerzitetskih profesora, jednog generala u penziji, jednog diplomate. Za ministra finansija imenovan je Jorgos Zanijas, bivši šef državnog ekonomskog savjeta i jedan od ključnih pregovarača o planu vraćanja grčkog duga.

Prelazna vlada sastavljena je od univerzitetskih profesora, jednog generala u penziji, jednog diplomate

Na mjesto šefa diplomatije postavljen je 83-godišnji Petros Molivijatis, koji je tu funkciju već obavljao 2004-2006. Bivši šef generalštaba grčke vojske Frangos Frangulis imenovan je za novog ministra odbrane. Na čelu ministarstva unutrašnjih poslova biće Antonios Manitakis.

Predsjednik Grčke Karolos Papuljas u srijedu je povjerio mandat za sastav prelazne "tehnokratske vlade" Panajotisu Pikramenosu (67), predsjedniku Državnog savjeta i predsjedniku Vrhovnog upravnog suda.

Pikramenos je izjavio da je svjestan velike odgovornosti koju preuzima na sebe, iako će biti "isključivo tehnički premijer", i da se nada da će se pokazati vrijednim zadobijenog povjerenja.

Prijevremeni izbori 6. maja su završeni bez pobjede koja bi omogućila formiranje samostalne vlade bilo koje stranke, a potom nije uspjelo ni sastavljanje koalicione vlade.

Na majskim izborima ojačala je podrška strankama koje se zalažu da Grčka otkaže obaveze prema međunarodnim kreditorima, a prije svega da se odbace stroge mjere budžetske štednje.

Grčka već petu godinu prolazi kroz tešku finansijsku i socijalnu krizu, a nezaposlenost je porasla na 21 odsto.

Pregovori o formiranju koalicione vlade su propali u utorak, devet dana pošto su glasači uskratili povjerenje dvjema ranije dominantnim strankama i podržali druge, manje, koje su protiv mjera štednje.

Aleksis Cipras, šef Koalicije radikalne ljevice (SIRIZA) koja je osvojila iznenađujuće drugo mjesto na izborima 6. maja, rekao je da je zatražio da "tehnička vlada ne sprovedi mjere koje bi obuhvatale dalje smanjenja plata, penzija i javne potrošnje, koje bi ugrozile prava iz radnih odnosa ili omogućile privatizaciju".

Pikramenos nakon izbora za mandatara vlade prima čestitke u parlamentu

On je zatražio i zamrzavanje prodaje državne imovine.

Cipras je favorit za junske izbore. Nedavne ankete ukazuju da će vjerovatno pobijediti, ali ne i sa dovoljno glasova da samostalno formira vladu, što znači da će ponovo biti neophodni pregovori o koaliciji.

Galerija

Bonus video: