NOVE CRVENE BRIGADE?

Zapaljen auto povjerenika EU-a za Grčku

Grupa koja je preuzela odgovornost za ovaj vandalski čin naziva se 'Prijatelji Loukanikosa' što je ime psa lutalice koji se priključio grčkim demonstrantima i postao maskota protesta protiv mjera štednje
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 03:21h

Organizovana grupa napala je kuću njemačkog zvaničnika Horsta Rajhenbaha, koji je u Evropskoj uniji zadužen za Grčku. Oni su, kako kažu, u znak protesta protiv mjera štednje koje je međunarodna zajednica nametnula Grčkoj, zapalili vozilo njegove supruge.

Grupa ekstremnih ljevičara koja je preuzela odgovornost za ovaj vandalski čin naziva se 'Prijatelji Loukanikosa' što je ime psa lutalice koji se priključio grčkim demonstrantima i postao maskota protesta protiv mjera štednje a u sukobima s policijom u središtu Atine redovno bio na strani demonstranata i lajao na policajce.

Grupa je zaprijetila i drugim zvaničnicima Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a koji su uključeni u rješavanja problema grčke krize.

Viši tužilac Helmut Lange kazao je da ta grupa anarhista ranije nije bila poznata, a odbio je da kaže da li su zvaničnik EU Horst Rajhenbah ili njegova porodica bili u kući u Potsdamu nedaleko od Berlina u vrijeme napada u ponedjeljak uveče.

Rajhenbah predvodi Evropsku komisiju zaduženu za pomoć Grčkoj koja je u recesiji već petu godinu.