LJULJA SE EVROPA...

Merkel: Svi se moraju pridržavati fiskalnog pakta

Sve zemlje koje su potpisale fiskalni pakt moraju poštovati taj sporazum, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: FoNet
Angela Merkel, Foto: FoNet
Ažurirano: 09.05.2012. 20:08h

Analitičari smatraju da su njene riječi posebno upućene Francuskoj i Grčkoj.

"Svi se moraju pridržavati onoga što smo odlučili. Dvadeset pet zemalja je potpisalo fiskalni pakt", kazala je Merkel i čestitala Grčkoj, Portugalu i Sloveniji zato što su među prvima ratificikovale ovaj sporazum. Podsjetila je i na Irsku koja će se o ratifikovanju pakta izjasniti na referendumu krajem maja.

Novoizabrani francuski predsjednik Fransoa Oland je pozvao na preispitivanje sporazuma o budžetskoj disciplini, ocijenivši da rezovi i mjere štednje moraju biti nadopunjeni mjerama za podsticanje ekonomskog rasta. I grčki političari su se obrušili na strogoću mjera štednje i tako zabrinuli evropsko i svjetsko tržište dovodeći u pitanje ostanak zemlje u eurozoni.

Merkel im je uzvratila izjavom da "privredni rast i zdrave finansije nisu suprotni jedno drugom". "Čvrsti budžet je nužan, ali ne i dovoljan uslov privrednog rasta, kazala je Merkel i poručila da "se o fiskalnom paktu ne može ponovno pregovarati".

Merkel je i kod kuće izložena kritikama ljevičara iz opozicije u parlamentu koja prijeti da neće ratifikovati fiskalni pakt.