Grčki "firer": Došlo je vrijeme za strah izdajnika od otadžbine

Prema procjenama, partija ekstremne desnice Zlatna zora imaće bar 19 od ukupno 300 poslanika u grčkom parlamentu, pošto je osvojila 6,9% glasova na izborima
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2012. 08:59h

"Došlo je vrijeme za strah izdajnika od otadžbine", poručio je lider grčke neonacističke stranke "Zlatna zora" Nikos Mihalolijakos nakon ulaska njegove stranke u parlament.

"Stižemo!", uzviknuo je Mihalolijakos na konferenciji za novinare u jednom atinskom hotelu, okružen grupicom mladića obrijanih glava.

Oko 200 simpatizera neonacista okupilo se u sali, dok su ostali napolju slavili izborni uspjeh, bacajući petarde.

Prema procjenama, ta nasilna i rasistička grupa imaće bar 19 od ukupno 300 poslanika u grčkom parlamentu, pošto je osvojila 6,9 odsto glasova.

Mihalolijakos je optužio strane novinare da šire laži o njegovom pokretu koji je posljednjih mjeseci ublažio direktno pozivanje na Hitlera u korist neke vrste nacional-socijalizma na grčki način

Vođa grupe, koga grčki mediji nazivaju "Firerom", pedesetpetogodišnji Mihalolijakos citirao je i Julija Cezara: "Dođoh, vidjeh, pobjijedih" (Veni, vidi, vici).

On je rekao da će se ta grupa boriti protiv "svjetskih uzurpatora" i "ropstva" koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond nametnuli njegovoj zemlji.

Po dolasku na konferenciju za novinare, on je optužio prisutne strane novinare da šire laži o njegovom pokretu koji je posljednjih mjeseci ublažio direktno pozivanje na Hitlera u korist neke vrste nacional-socijalizma na grčki način.

"Grčka je samo početak", poručio je lider neonacista.

Mihalolijakos među svojim pristalicama

Na osnovu 49 odsto prebrojanih glasova (4,7 miliona), Nova demokratija vodi sa 20 odsto glasova i 111 poslaničkih mjesta, Siriza je druga sa 16 odsto i 49 mesta, PASOK treći sa 13,8 odsto i 42 mjesta, pokazuju zvanični podaci.

Galerija

Bonus video: