Nečuven antisemitski ispad u vozu

Preko razglasa putnici su čuli obavještenje: "Dobrodošli u voz za Aušvic. Mole se svi Jevreji da siđu u Bušenvaldu"
0 komentar(a)
Namur - Brisel, Foto: Rtbf.be
Namur - Brisel, Foto: Rtbf.be
Ažurirano: 04.05.2012. 15:01h

Belgijske željeznice (SNCB) oštro su osudile nečuveni antisemitski ispad koji se dogodio u vozu Namur - Brisel, a u istrazi još nije utvrđeno kako je do toga došlo, prenose mediji u Belgiji.

U vozu na relaciji Namur - Brisel u četvrtak popodne putnici su preko razglasa čuli obavještenje: "Dobrodošli u voz za Aušvic. Mole se svi Jevreji da siđu u Bušenvaldu".

Ubrzo putnicima se preko razglasa obratio neko od službenog osoblja u vozu, koji se izvinio za ispad i rekao da je riječ o zlonamjernom činu, čiji počinilac nije niko od osoblja voza.

SNCB je odmah pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo ko je neovlašteno mogao da dođe do mikrofona preko kojeg osoblje voza daje obavještenje putnicima.

Zastupnica u briselskom parlamentu Vivijane Teitelbaum-Hirš oštro je osudila incident okrivivši za to političare koji se koriste nedopustivom retorikom.

"Evo šta se događa kada verbalni ispadi političara nemaju granica. Sve više i više ljudi misli da im je sve dopušteno i krajnje je vrijeme da se tome kaže dosta i da se uspostavi nulta tolerancija prema takvim izgredima", rekla je Teitelbaum-Hirš.

Bonus video: