Medvedev: Prioritet borba protiv siromaštva i korupcije

Svoje jednočasovno izlaganje, Medvedev je završio riječima: Nastavićemo da služimo našoj ljubljenoj državi, velikoj Rusiji"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 11:32h

Prioriteti buduće ruske vlade treba da budu rješavanje problema siromaštva, povećanje plata u obrazovanju i zdravstvu i borba protiv korpucije, izjavio je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji će, kako se očekuje, 8. maja biti izabran za premijera.

Podnoseći izvještaj o četvorogodišnjem radu na mjestu predsjednika na proširenom zasijedanju Državnog savjeta u Kremlju, Medvedev je iznio i ciljeve buduće vlade.

Zasijedanju su prisustvovali članovi vlade, šefovi regiona, predsjednici sudova, predsjednici oba doma ruskog parlamenta, javne ličnosti i biznismeni.

On je kazao da je država u vrijeme ekonomske krize uspjela da spriječi masovno siromaštvo stanovništva i da sada privreda raste dobrim tempom.

Medvedev je obećao "otvorenu vladu", koja treba da razruši apsolutni monopol činovnika na razradu zakona i ocjenu sopstvenog rada

On je, međutim, priznao da je broj stanovnika koji žive sa primanjima ispod minimalnih i dalje visok, ali nije naveo cifre.

"Takva situacija je nedopustiva. Moramo da je riješimo", rekao je Medvedev.

On je ukazao i na problem penzionog sistema i siromaštva starih ljudi, navodeći da je srednji nivo prihoda penzionera više od 40 odsto od plata. S tim u vezi, on je najavio razradu reforme penzionog sistema, tokom "široke javne i profesionalne diskusije".

On je najavio privatizaciju državnih kompanija, ćiji se ostanak pod kontrolom države pokazze kao nesvrsishodan, založio se za smanjenje miješanja države u privredu i usprotivio se povećanju poreza.

Govoreći o korpuciji, sa kojom se dosadašnje rukovodstvo bezuspješno bori, on je rekao da ona predstavlja za zemlju "glavnog neprijatelja" i najavio dodatne mjere u toj borbi.

"Riječ je o kontroli sistema nad rashodima činovnika, dodatnih sankcija za korpuciju, formiranje specijalnih struktura za istragu", precizirao je Medvedev.

Medvedev je obećao "otvorenu vladu", koja treba da razruši apsolutni monopol činovnika na razradu zakona i ocjenu sopstvenog rada. Ta vlada, prema njegovim riječima, treba da funkcioniše na osnovu stalne informativne razmjene između zvaničnih struktura i građanskog društva, ekspertskih organizacija.

Medvedev je istakao i "neophodnost detaljne analize informacija iz medija".

Svoje jednočasovno izlaganje, Medvedev je završio riječima: "Mnogo smo uspjeli da uradimo posljednjih godina. Naše društvo je postalo otvorenije i uspješnije, naša zemlja prijatnija i privlačnija za život. Imamo još mnogo toga da uradimo, predstoji veliki posao. Nastavićemo da služimo našoj ljubljenoj državi, velikoj Rusiji".

Bonus video: