Grčka pred izborima: Od komunista do nacista

Predstojeći izbori bi, upozoravaju analitičari, mogli da izazovu, pored ekonomske i duboku političku krizu i stranačka pogađanja oko formiranja nove vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 18:42h

U Grčkoj, u složenoj ekonomskoj krizi kakva se ne pamti u godinama poslije Drugog svjetskog rata, počinje kampanja za vanredne parlamentarne izbore i sve ankete predviđaju da nijedna partija neće uspjeti da osvoji apsolutnu većinu, što bi moglo da, pored ekonomske, izazove i duboku političku krizu u zemlji.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, dvije vodeće stranke - konzervativna Nova demokratija i ljevičarski Panhelenistički socijalistički pokret (PASOK) dobiće 20,5, odnosno 12,7 odsto glasova. One, i kada bi se dogovorile da naprave koalicju, za šta za sada ne pokazuju spremnost, ne bi mogle da imaju apsolutnu većinu u parlamentu, što je situacija koja se odavno ne pamti. To bi moglo da izazove duboku političku krizu i da ugrozi dosadašnje napore u rješavanju ekonomskih problema zemlje.

Usitnjavanje političke scene i neizvjesnost

Prema anketama, grčka politička scena je veoma usitnjena, pošto bi desetak partija moglo da uđe u parlament, odnosno da osvoji više od tri odsto glasova. Na trećem mjestu je Koalicija radikalne ljevice (SYRIZA) - 8,6 odsto glasova, Komunistička partija 7,9, Nezavisna Grčka 7,1 procenata.

Grci su se, poslije teške ekonomske krize koja je pogodila većinu građana, očigledno „umorili“ od starih partija i političara.

"Usitnjavanje političke scene i neizvjesnost", u naslovu ističe ugledni atinski dnevnik „Katimerini“, komentarišući politički razvoj u zemlji uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji treba da se održe 6. maja.

Grci su se, poslije teške ekonomske krize koja je pogodila većinu građana, očigledno „umorili“ od starih partija i političara. Prema anketama, najpopularniji političar u zemlji je lider Koalicije radikalne ljevice Fotis Kuvelis, dok je na drugom mjestu privremeni premijer Lukas Papadimos, iako je nestranačka ličnost. Lider Nove demokratije Antonis Samaras je na petom, a predsjednik PASOK-a Evangelos Venizelos na sedmom mjestu.

Istraživanja pokazuju da 52 odsto anketiranih ne želi da vidi kao premijera lidere dvije vodeće stranke - Nove demokratije Samarasa i PASOK-a Venizelosa. Predstojeći izbori bi, upozoravaju analitičari, mogli da izazovu, pored ekonomske i duboku političku krizu i stranačka pogađanja oko formiranja nove vlade. Pogotovo što u Grčkoj manjinska vlada ne bi imala šanse da dugo opstane na vlasti, s obzirom na radikalni rivalitet lidera stranaka.

Anketirani građani - 65,7 odsto - smatraju da bi najbolje rješenje za zemlju bilo da se poslije izbora formira koaliciona vlada.

Grk prodaje svoj glas na e-Bay-u

Sveopštoj gužvi oko izbora doprinio je i jedan mladi Grk koji je svoj glas ponudio na e-Bay-u.

" Na ovakav korak me natjerao potpresjednik grkče vlade koji tvrdi da su izbori unaprijed prodati. Samo sam htio da se pridružim ovom trendu koji zagovara potpredsjednik. Ko ponudi više, glasaću za njega, kupac će dobiti snimljeni materijal mog glasanja...nema laži, nema prevare", piše na stranici na kojoj je glas ovog maldića dostigao cijenu od svega 7,50 dolara.

Bonus video: