U Grčkoj uhapšena prva „krupna riba“

Cohacopulos, koji bio na različitim funkcijama, uključujući Ministarstvo odbrane, od 1980-tih suočava se sa optužbama u vezi sa kršenjima zakona u oblasti imovine i poreza
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 19:29h

Bivši grčki ministar Akis Cohacopulos uhapšen je juče zbog optužbi za pranje novca. Televizija je prikazala snimke na kojima se vide policajci u civilu kako izvode Cohacopulosa iz njegove luksuzne vile u blizini atinskog Akropolja. Kupovina ove vile je, kako navodi Rojters, i dovela do istrage.

Grčke vlasti povećale su broj hapšenja osoba koje su prekršile zakone o porezima kako bi osvojile simpatije javnosti zbog teških mjera štednje, koje su uslov za dobijanje pomoći od EU i MMF-a.

Ovaj 72-godišnjak koji je posljednji put bio ministar 2004, jedini je političar višeg ranga koji je do sada uhapšen. On je odbacio svaku krivičnu odgovornost.

Iako su korupcija i favorizovanje stalna pojava u Grčkoj nijedan političar nije optužen niti osuđen posljednjih godina, što je kod ljudi izazvalo bijes uoči izbora 6. maja.

Cohacopulos, koji bio na različitim funkcijama, uključujući Ministarstvo odbrane, od 1980-tih suočava se sa optužbama u vezi sa kršenjima zakona u oblasti imovine i poreza, rekao je neimenovani sudski zvaničnik.

Ako ga proglase krivim, prijeti mu zatvorska kazna od 25 godina.

Cohacopulos je 1996. zamalo postao premijer, ali je tijesnim rezultatom izgubio na unutarstranačkim izborima za šefa tada vladajuće socijalističke partije PASOK.

Od kada je napustio politiku 2009. on je u više navrata negirao optužbe u nizu afera, uključujući korištenje of-šor kompanija za kupovinu vile u Atini i prodaju njemačkih podmornica Grčkoj.

PASOK je 2011. isključio Cohacopulosa nakon što su poslanici zatražili da se protiv njega podigne optužnica zbog sporazuma o kupovini podmornice sa njemačkom firmom “Feroštal”.

Bonus video: