Sarkozi htio da proda nuklearni reaktor Gadafiju

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi optužen da je pokušao libijskom lideru da proda nuklearni reaktor
0 komentar(a)
Sarkozi Gadafi, Foto: Telegraph
Sarkozi Gadafi, Foto: Telegraph
Ažurirano: 11.04.2012. 10:06h

Bivši šef francuske nuklearne grupacije "Areva" An Loveržon optužila je predsjednika Nikolu Sarkozija da je želeo da pokuša da proda nuklearnu tehnologiju Libiji za vrijeme vladavine Muamara Gadafija.

Sarkozi je, kako tvrdi, na tome radio sve do ljeta 2010. godine.

An Loveržon rekla je, u intervjuu za sajt nedjeljnika "Ekspres" da je Sarkozi jula 2007. predložio da se proda nuklearni reaktor vladi Gadafija za desalinizaciju morske vode.

Loveržon, koja je bila izvršni direktor grupacije pod državnom kontrolom, istakla je da se suprotivila toj ideji. "Država koja bi trebalo da bude odgovorna je podržavala ovo ludilo", rekla je ona, dodajući da treba samo zamisliti šta bi bilo da je realizovana ova želja.

Navela je da je imala još jedan sastanak na tu temu sa jednim savjetnikom Sarkozija i šefom državne energetske kompanije EDF tokom 2010.

Loveržon je smijenjena prošlog juna sa svoje funkcije poslije deset godina vođenja "Areve", u svijetu najveće kompanije za izradu nuklearnih reaktora. Ona je optužila Sarkozija, kako prenose agencije, koji se bori za drugi mandat, za organizovanje sistema "klana" unutar mreže francuskih nuklearki.

Taj sistem, kako je istakla, predlaže transfer intelektualne svojine Kinezima i prodaju nuklearnih reaktora zemljama za koje to ne bi bilo odgovorno učiniti. Ona je dodala da joj je Sarkozi ponudio i mjesto u svojoj vladi nakon što je bio izabran 2007., ali da je to odbila.

Bonus video: